Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Το Σήριαλ των Σήριαλ»

Από retroDB
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Γραμμή 48: Γραμμή 48:
|g19=Ρένα Παγκράτη
|g19=Ρένα Παγκράτη
|g20=Μαίρη Ευαγγέλου
|g20=Μαίρη Ευαγγέλου
|g21=Μάριος Ποντίκας
|g22=Ελένη Ανουσάκη
|g23=
|g24=
|g25=
|g26=
|g27=


|trivia= Στην έρευνα της εκπομπής συνέβαλε και η δημοσιογράφος-κριτικός της τηλεόρασης Ντέπυ Γκολεμά.
|trivia= Στην έρευνα της εκπομπής συνέβαλε και η δημοσιογράφος-κριτικός της τηλεόρασης Ντέπυ Γκολεμά.

Αναθεώρηση της 14:22, 10 Απριλίου 2012

Τίτλος τηλεοπτικής εκπομπής: Το σήριαλ των σήριαλ

Έτος: 1991

Τηλεοπτική Εκπομπή

Είδος: Ενημερωτική

Κανάλι: ΕΤ1

Ημέρα/ημέρες προβολής: Δευτέρα, Παρασκευή

Ημερομηνία προβολής πρώτης εκπομπής: Δευτέρα 24 Ιουνίου 1991

Ημερομηνία προβολής τελευταίας εκπομπής: Παρασκευή 26 Ιουνίου 1992

Κύκλοι εκπομπών: 1

Αριθμός εκπομπών: 35

Διάρκεια εκπομπής: 50'

Σκηνοθεσία: Στέλιος Ράλλης , Ανδρέας Κούρτης

Μουσική σύνθεση: Μίμης Πλέσσας

Στοιχεία/Trivia: Στην έρευνα της εκπομπής συνέβαλε και η δημοσιογράφος-κριτικός της τηλεόρασης Ντέπυ Γκολεμά.

Η εκπομπή καταπιάστηκε με την ιστορία της Ελληνικής τηλεόρασης και συγκεκριμένα με τις Ελληνικές σειρές οι οποίες προβλήθηκαν στα κρατικά κανάλια (ΕΙΡΤ, ΥΕΝΕΔ, ΕΡΤ, ΕΡΤ2, ΕΤ1 και ΕΤ2) από το 1970 μέχρι το 1990 περίπου, ξεκινώντας από το "Σπίτι με τον φοίνικα" (1970, ΥΕΝΕΔ) και καταλήγοντας στη "Μαύρη χρυσαλλίδα" (1990, ΕΤ1).

Από το διαδικτυακό τόπο του Ψηφιακού Αρχείου της ΕΡΤ: "Η Δημοσιογράφος ΡΕΝΑ ΘΕΟΛΟΓΙΔΟΥ παρουσιάζει στα 35 επεισόδια της εκπομπής «ΤΟ ΣΗΡΙΑΛ ΤΩΝ ΣΗΡΙΑΛ» την ιστορία των ελληνικών σειρών, που προβλήθηκαν από το 1970 ως το 1991 στον πειραματικό σταθμό ΕΙΡ, στην ΥΕΝΕΔ και στην ΕΡΤ".

Το σημαντικό με τη σειρά εκπομπών αυτή είναι ότι πρόκειται για εκπομπή "Αρχείου", βασισμένη δηλαδή στο Αρχείο της ΕΡΤ.

Στην εκπομπή προβλήθηκαν:

1. Οι τίτλοι έναρξης πολλών ρετρό σειρών.

2. Αποσπάσματα από σκηνές πολλών από αυτές τις σειρές.

3. Συνεντεύξεις με συντελεστές των σειρών.


Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η εκπομπή αυτή ήταν η πρώτη η οποία γνωστοποίησε επίσημα στους τηλεθεατές ότι πολλές από τις εκπομπές της ΕΡΤ δεν υπάρχουν πλέον στο Αρχείο της, "διότι έχουν σβηστεί" και η Ρένα Θεολογίδου είναι αυτή η οποία πρώτη το είπε αυτό δημόσια. Η Ρένα Θεολογίδου ήταν ο πρώτος άνθρωπος που ενδιαφέρθηκε να ψάξει και να μάθει τι σώζεται, τι όχι και να ενημερώσει το κοινό. Μέσω της εκπομπής της, βοήθησε στο να γίνουν τα ακόλουθα:

1. Βοήθησε στην καταγραφή μέρους του Αρχείου της ΕΡΤ, τουλάχιστον στο κομμάτι που έχει να κάνει με τηλεοπτικές σειρές.

2. Ευαισθητοποίησε τους τηλεθεατές.

3. Στάθηκε η αφορμή στο να σωθούν κάποιες σκηνές και αποσπάσματα σειρών, χάρη στην προβολή τους μέσω της σειράς εκπομπών της.


Οι τίτλοι έναρξης και τέλους της εκπομπής άλλαξαν από το 5ο επεισόδιο και έπειτα. Συγκεκριμένα, στα πρώτα 4 επεισόδια, οι τίτλοι έδειχναν σκηνές από τα πρώτα γυρίσματα στα τηλεοπτικά στούντιο και κάποια πλάνα από τις πολυκατοικίες της Αθήνας με τις κεραίες τους. Μουσικό θέμα ήταν αυτό της τηλεοπτικής σειράς "Γαλήνη". Από το 5ο επεισόδιο και έπειτα, οι τίτλοι έναρξης και τέλους της εκπομπής άλλαξαν και περιελάμβαναν πλέον φωτογραφίες ή σκηνές από τις γνωστότερες τηλεοπτικές σειρές εκείνης της περιόδου. Το μουσικό θέμα που πλαισίωνε την εικόνα ήταν πλέον αυτό της τηλεοπτικής σειράς "Λούνα Παρκ". Οι τίτλοι αυτοί παρέμειναν μέχρι το τέλος - η μόνη αλλαγή που έγινε στο 2ο κύκλο εκπομπών (για την 2η περίοδο), ήταν ότι οι τίτλοι επιμηκύνθηκαν σε διάρκεια και συμπεριέλαβαν σκηνές και από τα σήριαλ της 2ης περιόδου (1981-1990). Οι φωτογραφίες / σκηνές που περιλαμβάνονται στους τίτλους είναι από τα ακόλουθα τηλεοπτικά σήριαλ (με σειρά εμφανίσεως): "Άγνωστος πόλεμος", "Ο κύριος συνήγορος", "Η κοκορόμυαλη", "Η γειτονιά μας" (βίντεο), "Εκείνος κι Εκείνος" (βίντεο), "Το κορίτσι της Κυριακής", "Παράξενος ταξιδιώτης", ? (πυροβολισμός) (βίντεο), "Παράξενος ταξιδιώτης", "Μαρίνα Αυγέρη", "Βασίλισσα Αμαλία", "Ο ονειροπαρμένος" (βίντεο), "Κατοχή" (βίντεο), "Λούνα Παρκ" (βίντεο), "Μεθοριακός Σταθμός" (βίντεο), ? (βίντεο), ? (βίντεο), "Τερέζα Βάρμα Δακόστα" (βίντεο), ? (βίντεο), "Οι Πανθέοι" (βίντεο), ? (βίντεο), ? (βίντεο), "Πορφύρα και αίμα" (βίντεο), "Τρεις στο γύρο (βίντεο), ? (βίντεο), "Συνταγματάρχης Λιάπκιν" (βίντεο), "Ο συμβολαιογράφος" (βίντεο x 2), "Λωξάντρα" (βίντεο). Από τη δεύτερη περίοδο, οι σκηνές που περιέχουν οι τίτλοι είναι από τις σειρές (εκτός από τις προηγούμενες):?, "Αστροφεγγιά" x2, "Μεθυσμένη πολιτεία", "Χατζημανουήλ", "Η κυρία Ντορεμί", "Γιάννης και Μαρία", ?, "Βεγγαλικά", "Μαντάμ Σουσού", "Τρεις κι ο κούκος, "Χατζημανουήλ"?, ?, ? (Χατζημανουήλ?), ? (Τσακίρογλου), "Το μινόρε της αυγής", "Χαίρε Τάσο Καρατάσο"?, "Μαύρη χρυσαλλίδα", ? (Αρζόγλου).

Η εκπομπή "Το σήριαλ των σήριαλ" προβλήθηκε μόνο μία φορά σε επανάληψη, το καλοκαίρι του 1995 στην ΕΤ1.

Η εκπομπή είναι διαθέσιμη για προβολή μέσω του site του Ψηφιακού Αρχείου της ΕΡΤ.

Το Ψηφιακό Αρχείο της ΕΡΤ:

http://www.ert-archives.gr


Θεματολογία εκπομπών:


1η περίοδος (1970-1981) (20 εκπομπές):


1x01. Το ξεκίνημα της Ελληνικής τηλεόρασης. Αναφορά στην πολιτική της ΕΡΤ να σβήνει τηλεοπτικές σειρές και θεατρικές παραστάσεις για να γράψει ποδοσφαιρικούς αγώνες. Επίσης, αναφορά στην απόφαση των αρμοδίων το 1981 ("Το έτος μηδέν της Ελληνικής τηλεόρασης") να σβήσουν τις παλιές τηλεοπτικές παραγωγές. Πώς διασώθηκαν μεμονωμένα επεισόδια παλιών τηλεοπτικών σειρών. Απόσπασμα από την πρώτη εκπομπή της πειραματικής τηλεόρασης του ΕΙΡ στις 23/2/1966 μέσα από το Αφιέρωμα στην πρώτη περίοδο της Ελληνικής τηλεόρασης που επιμελήθηκε ο Γιώργος Δάμπασης το 1980. Η πρώτη εκφώνηση της Ελένης Κυπραίου (αναπαράσταση του '80 - ηχητικό), τα πρώτα τραγούδια της Ελληνικής τηλεόρασης με την Γιοβάννα (αναπαράσταση του '80). Βίντεο με τους τίτλους και σκηνές των εξής μεγάλων επιτυχιών της δεκαετίας του 1970: Kατοχή (ΥΕΝΕΔ, 1973-74), Στα δίχτυα της Αράχνης (ΕΙΡΤ, 1972-73), Η γειτονιά μας (ΥΕΝΕΔ, 1972-77), Λούνα Πάρκ (ΕΙΡΤ, 1974-81), Μεθοριακός Σταθμός (ΥΕΝΕΔ, 1974-81), Ο Δρόμος (ΥΕΝΕΔ, 1977-80), Συνταγματάρχης Λιάπκιν (ΥΕΝΕΔ, 1979), Γιούγκερμαν (ΥΕΝΕΔ, 1976-77), Οι Πανθέοι (ΕΡΤ, 1977-79).

Από το διαδικτυακό τόπο του Ψηφιακού Αρχείου της ΕΡΤ: "Στο πρώτο επεισόδιο, η Δημοσιογράφος μιλάει για τα πρώτα σήριαλ που παίχτηκαν στο ΕΙΡ και στην ΥΕΝΕΔ. Προβάλλονται πλάνα αρχειακού υλικού από τα πρώτα γυρίσματα στο ΕΙΡ, από τα σήριαλ «ΚΑΤΟΧΗ», «ΣΤΑ ΔΙΧΤΥΑ ΤΗΣ ΑΡΑΧΝΗΣ», «Η ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΜΑΣ», «ΤΟ ΛΟΥΝΑ ΠΑΡΚ», «Ο ΜΕΘΟΡΙΑΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ» και «Ο ΔΡΟΜΟΣ». Οι τηλεθεατές ήρθαν σε επαφή με τα μυθιστορήματα του Μ. ΚΑΡΑΓΑΤΣΗ από τα σήριαλ «ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ ΛΙΑΠΚΙΝ» με τον ΠΕΤΡΟ ΦΥΣΣΟΥΝ και «ΓΙΟΥΓΚΕΡΜΑΝ» με τον ΑΛΕΚΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗ. «ΟΙ ΠΑΝΘΕΟΙ», από το ομώνυμο μυθιστόρημα του ΤΑΣΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ υπήρξε ένα σήριαλ, που αγαπήθηκε πολύ από τους Έλληνες τηλεθεατές και παραμένει στην μνήμη τους, ως κομμάτι της ζωής τους. Το επεισόδιο κλείνει με μία από «τις ωραιότερες και εμπορικότερες σκηνές» των ελληνικών σειρών, όπως την αποκαλεί η ΡΕΝΑ ΘΕΟΛΟΓΙΔΟΥ, με την ΚΑΤΙΑ ΔΑΝΔΟΥΛΑΚΗ και τον ΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟ, στους ΠΑΝΘΕΟΥΣ".


1x02. Τα πρώτα σήριαλ της Ελληνικής τηλεόρασης από την Τηλεόραση των Ενόπλεων Δυνάμεων. Αναφορά στα πρώτα σήριαλ: "Το σπίτι με τον Φοίνικα" (Το πρώτο Ελληνικό σήριαλ, ΥΕΝΕΔ, 1970, χωρίς βίντεο), "Ο κύριος συνήγορος" (ΥΕΝΕΔ, 1970-72, χωρίς βίντεο), "Ο κύριος, η κυρία και η μαμά" (ΥΕΝΕΔ, 1971, χωρίς βίντεο), "Ο άγνωστος πόλεμος" (ΥΕΝΕΔ, 1971-1974, βίντεο από το remake του 1986 και όχι από την πρωτότυπη σειρά), "Η πρώτη γραμμή" (ΕΙΡΤ, 1971), "Στα δίχτυα της αράχνης" (ΕΙΡΤ, 1972-1973), "Στα δίχτυα του τρόμου" (ΕΙΡΤ, 1973). Συνέντευξη της Κικής Σεγδίτσα (σεναριογράφου της σειράς "Το σπίτι με τον Φοίνικα"), του Γιάννη Μιχαλόπουλου (πρωταγωνιστή της σειράς "Ο κύριος συνήγορος"), του Νίκου Φώσκολου (σεναριογράφου της σειράς "Ο Άγνωστος Πόλεμος") και του Νίκου Νικολαρέα ("Συνεργάτης χωρίς όνομα") (παραγωγός πολλών τηλεοπτικών επιτυχιών, όπως "Ο άγνωστος πόλεμος", "Ο ονειροπαρμένος", "Η γειτονιά μας", "Ο κύριος συνήγορος", "Η κοκορόμυαλη", "Ο παράξενος ταξιδιώτης", "Το κορίτσι της Κυριακής", "Ο άνθρωπος δίχως πρόσωπο", "Το 13ο ανακριτικό γραφείο", "Εκείνος και Εκείνος" και άλλες).

Από το διαδικτυακό τόπο του Ψηφιακού Αρχείου της ΕΡΤ: "Στο δεύτερο επεισόδιο της εκπομπής, είναι καλεσμένη στο στούντιο η δημοσιογράφος ΚΙΚΗ ΣΕΓΔΙΤΣΑ, η οποία υπήρξε η σεναριογράφος του πρώτου σήριαλ της ελληνικής τηλεόρασης «ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΕ ΤΟ ΦΟΙΝΙΚΑ». Η δημοσιογράφος-σεναριογράφος αφηγείται στιγμές αλησμόνητες από τα γυρίσματα της σειράς, στην οποία πρωταγωνιστούσε η ΕΡΙΚΑ ΜΠΡΟΓΙΕΡ και ο ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΡΑΣ. Επίσης καλεσμένος στο στούντιο ο ηθοποιός ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ, «σταρ των ελληνικών σειρών», όπως τον αποκαλεί η ΡΕΝΑ ΘΕΟΛΟΓΙΔΟΥ, ο οποίος μιλάει για την μεγάλη του επιτυχία στο σήριαλ «Ο ΚΥΡΙΟΣ ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ». Ο σκηνοθέτης ΝΙΚΟΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ συνομιλεί με την ΡΕΝΑ ΘΕΟΛΟΓΙΔΟΥ και αφηγείται την ιστορία του σήριαλ, που άφησε εποχή στην Ελληνική Τηλεόραση, του «ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ». Το δεύτερο επεισόδιο της εκπομπής κλείνει με έναν «παράξενο» καλεσμένο, που δεν αποκαλύπτει το πρόσωπο και την ταυτότητά του, αλλά μιλάει για την παραγωγή των σήριαλ «Ο ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ», «Η ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΜΑΣ», «Ο ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ», «Η ΚΟΚΟΡΟΜΥΑΛΗ», «Ο ΠΑΡΑΞΕΝΟΣ ΤΑΞΙΔΙΩΤΗΣ» και «ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ». Προβάλλονται αποσπάσματα αρχειακού υλικού από το ριμέικ του «ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ» και από τις παραγωγές του ΤΖΕΪΜΣ ΠΑΡΙΣ «Η ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ», «ΤΑ ΔΙΧΤΥΑ ΤΗΣ ΑΡΑΧΝΗΣ» και «ΣΤΑ ΔΙΧΤΥΑ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ»".


1x03. Συνέχεια της αναφοράς στα πρώτα σήριαλ της Ελληνικής τηλεόρασης: Η Κοκορόμυαλη (χωρίς βίντεο), Το 13ο Ανακριτικό Γραφείο (χωρίς βίντεο), Εκείνος και Εκείνος, Παράξενος ταξιδιώτης (χωρις βίντεο). Συνέντευξη της Κατερίνας Γιουλάκη (πρωταγωνίστρια της σειράς "Η Κοκορόμυαλη"), του Μανώλη Μαυρομάτη (Το 13ο Ανακριτικό Γραφείο), του Νίκου Νικολαρέα ("Συνεργάτης χωρίς όνομα") (Εκείνος και Εκείνος), του Γιώργου Μιχαλακόπουλου (Εκείνος και Εκείνος) και του Κώστα Κουτσομύτη (Εκείνος και Εκείνος, Παράξενος ταξιδιώτης), του Γιάννη Φίλιππα (Παράξενος ταξιδιώτης), της Νόνικας Γαληνέα (Παράξενος ταξιδιώτης), του Αλέξη Δαμιανού (Παράξενος ταξιδιώτης).

Από το διαδικτυακό τόπο του Ψηφιακού Αρχείου της ΕΡΤ: "Η Δημοσιογράφος, στο τρίτο επεισόδιο της εκπομπής, περιγράφει την τηλεόραση την περίοδο της Δικτατορίας των Συνταγματαρχών. Στο στούντιο καλεσμένοι συντελεστές, που συμμετείχαν στα σήριαλ της περιόδου της Δικτατορίας. Η ηθοποιός ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΙΟΥΛΑΚΗ αφηγείται περιστατικά από την απήχηση, που είχε το σήριαλ του ΚΩΣΤΑ ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗ «Η ΚΟΚΟΡΟΜΥΑΛΗ». Ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΑΥΡΟΜΑΤΗΣ, ο γνωστός αθλητικός συντάκτης, ξεκίνησε την σταδιοδρομία του στην τηλεόραση ως σκηνοθέτης στο σήριαλ «ΤΟ 13ο ΑΝΑΚΡΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ» και πέρασε στην αθλητική δημοσιογραφία με αφορμή την σκηνοθεσία του σε αθλητική εκπομπή. Η σειρά «ΕΚΕΙΝΟΣ ΚΑΙ...ΕΚΕΙΝΟΣ» του ΚΩΣΤΑ ΜΟΥΡΣΕΛΑ με τον ΒΑΣΙΛΗ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟ και τον ΓΙΩΡΓΟ ΜΙΧΑΛΑΚΟΠΟΥΛΟ είχε προκαλέσει αντιδράσεις μεταξύ των ταξίαρχων, οι οποίοι έβλεπαν πως υπάρχουν συμβολισμοί στη σειρά, αλλά από την άλλη οι λογοκριτές δεν μπορούσαν και να αποδείξουν ότι η σειρά μπορεί να αποπροσανατολήσει τον ελληνικό λαό από τα χρηστά ήθη. Ο ηθοποιός ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΙΧΑΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ και ο σκηνοθέτης ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΥΤΣΟΜΥΤΗΣ μιλούν για τα μηνύματα της σειράς, για τη λογοκρισία και για τους ήρωες ΛΟΥΚΑ και ΣΟΛΩΝ, ενώ προβάλλονται σκηνές από τη σειρά. Ο σεναριογράφος του «ΠΑΡΑΞΕΝΟΥ ΤΑΞΙΔΙΩΤΗ» ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΙΛΙΠΠΑΣ και η ηθοποιός ΝΟΝΙΚΑ ΓΑΛΗΝΕΑ περιγράφουν την επιτυχία του σήριαλ. Ο εξαιρετικός σκηνοθέτης ΑΛΕΞΗΣ ΔΑΜΙΑΝΟΣ μιλάει για τα γυρίσματα του «ΠΑΡΑΞΕΝΟΥ ΤΑΞΙΔΙΩΤΗ». Προβάλλονται φωτογραφίες από τα γυρίσματα στις οποίες διακρίνονται ο ΑΛΕΚΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗΣ, ο ΣΠΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ, ο ΑΛΕΞΗΣ ΔΑΜΙΑΝΟΣ, η ΝΟΝΙΚΑ ΓΑΛΗΝΕΑ και η ΜΑΡΙΚΑ ΝΕΖΕΡ".


1x04. "Ο άνθρωπος δίχως πρόσωπο" (χωρίς βίντεο), "Εφιάλτης" (χωρίς βίντεο), "Το κορίτσι της Κυριακής" (χωρίς βίντεο), "Μαρίνα Αυγέρη" (χωρίς βίντεο), "Κεκλεισμένων των θυρών" (χωρίς βίντεο), "Στησιχόρου '73" (χωρίς βίντεο), "Η γειτονιά μας" (τίτλοι + σκηνές), "Ο ονειροπαρμένος". Συνέντευξη του Βαγγέλη Γκούφα ("Το κορίτσι της Κυριακής"), του Κώστα Αρζόγλου (Μαρίνα Αυγέρη), της Κικής Σεγδίτσα ("Στησιχόρου '73"), της Μαίρης Χαλκιά, του Κώστα Καφάση και της Σάσας Καστούρα ("Η γειτονιά μας"), του Κώστα Βουτσά ("Ο ονειροπαρμένος").

Από το διαδικτυακό τόπο του Ψηφιακού Αρχείου της ΕΡΤ: "Η ΡΕΝΑ ΘΕΟΛΟΓΙΔΟΥ περιγράφει τον ανταγωνισμό, που δημιουργήθηκε μεταξύ του ΕΙΡΤ και της ΥΕΝΕΔ το 1972 σχετικά με τα σήριαλ. «Ο συνεργάτης χωρίς όνομα» υπήρξε παραγωγός στα σήριαλ, που προβάλλονταν και στα δυο τηλεοπτικά κανάλια. Ο ΒΑΓΓΕΛΗ ΓΚΟΥΦΑΣ, ο σεναριογράφος της σειράς «ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ», στο στούντιο της εκπομπής αναφέρεται στην επιλογή του από τον ΓΙΩΡΓΟ ΡΑΛΛΗ να γράψει το συγκεκριμένο σενάριο, αν και ήταν αυτοεξόριστος στη ΓΕΝΕΥΗ. Ο ηθοποιός ΚΩΣΤΑΣ ΑΡΖΟΓΛΟΥ περιγράφει περιστατικό, εξαιτίας του οποίου αποκλείστηκε μαζί με την ΤΖΕΝΗ ΚΑΡΕΖΗ και τον ΚΩΣΤΑ ΚΑΖΑΚΟ από το σήριαλ «ΜΑΡΙΝΑ ΑΥΓΕΡΗ». Στο τέταρτο επεισόδιο πρωταγωνιστεί το σήριαλ «Η ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΜΑΣ» του ΚΩΣΤΑ ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗ και οι ηθοποιοί ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΦΑΣΗΣ, ΜΑΙΡΗ ΧΑΛΚΙΑ και ΣΑΣΑ ΚΑΣΤΟΥΡΑ συνομιλούν με τη ΡΕΝΑ ΘΕΟΛΟΓΙΔΟΥ για την επιτυχία της «ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ» και αφηγούνται περιστατικά από τα γυρίσματα. Τέλος ο ηθοποιός ΚΩΣΤΑΣ ΒΟΥΤΣΑΣ μιλάει για τη σειρά «Ο ΟΝΕΙΡΟΠΑΡΜΕΝΟΣ», για τον ήρωα που ενσάρκωνε, με τον οποίο μπορούσε να ταυτιστεί ο Έλληνας τηλεθεατής και περιγράφει τις δυσκολίες των γυρισμάτων".


1x05. "Λούνα Παρκ" (τίτλοι + σκηνές), "Έμποροι των εθνών" (χωρίς βίντεο), "Η γυφτοπούλα", "Βίβα Κατερίνα" (χωρίς βίντεο), "Η τελευταία άνοιξη", "Κατοχή", "Τα παιδιά του Ζεβεδαίου", "Τ' ανάποδα (τίτλοι + σκηνές). Συνέντευξη του Γιάννη Δαλιανίδη ("Λούνα Παρκ"), του Νίκου Δαδινόπουλου, της Ρένας Παγκράτη και της Μαίρης Ευαγγέλου ("Λούνα Παρκ"), του Μάριου Ποντίκα ("Έμποροι των εθνών", "Η γυφτοπούλα"), της Ελένης Ανουσάκη ("Βίβα Κατερίνα"), του Γιάννη Μιχαλόπουλου ("Τα παιδιά του Ζεβεδαίου").

Από το διαδικτυακό τόπο του Ψηφιακού Αρχείου της ΕΡΤ: "Στο πέμπτο επεισόδιο της εκπομπής καλεσμένος στο στούντιο είναι ο σκηνοθέτης των μεγάλων επιτυχιών του ελληνικού κινηματογράφου ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΑΛΙΑΝΙΔΗΣ. Ο σκηνοθέτης μιλάει για το σήριαλ «ΛΟΥΝΑ ΠΑΡΚ», που αγαπήθηκε υπερβολικά από το ελληνικό κοινό, για τον εξαίρετο ρόλο του Μπάρμπα ΓΙΩΡΓΗ, που ενσάρκωσε με απαράμιλλο τρόπο ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ. Ο ΝΙΚΟΣ ΔΑΔΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, η ΜΑΙΡΟΥΛΑ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ και η ΡΕΝΑ ΠΑΓΚΡΑΤΗ περιγράφουν την αγάπη του κοινού, που γεννήθηκε από τη συμμετοχή τους στο σήριαλ «ΛΟΥΝΑ ΠΑΡΚ». Ο Παραγωγός ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΝΤΙΚΑΣ μιλάει για τις πρωτιές του σήριαλ «ΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ ΤΩΝ ΕΘΝΩΝ», καθώς υπήρξε η πρώτη μεταφορά λογοτεχνικού έργου στην τηλεόραση, από το ομώνυμο μυθιστόρημα του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ και μουσική του ΣΤΑΥΡΟΥ ΞΑΡΧΑΚΟΥ στο τραγούδι των τίτλων, ερμηνευμένο από τον ΝΙΚΟ ΞΥΛΟΥΡΗ. Ο Παραγωγός αφηγείται τα ευτράπελα στα σήριαλ «ΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ ΤΩΝ ΕΘΝΩΝ» και «Η ΓΥΦΤΟΠΟΥΛΑ», που δημιουργήθηκαν εξαιτίας της Δικτατορίας των Συνταγματαρχών. Η ΕΛΕΝΗ ΑΝΟΥΣΑΚΗ αφηγείται περιστατικά, που προκλήθηκαν με αφορμή την επιτυχία του ρόλου της στο σήριαλ «ΒΙΒΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑ». Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ μιλάει για το σήριαλ «ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΖΕΒΕΔΑΙΟΥ», στο οποίο ήταν πρωταγωνιστής και σκηνοθέτης. Άλλα σήριαλ της χρονιά του 1973 ήταν «Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΝΟΙΞΗ» και «Η ΚΑΤΟΧΗ». Κατά τη διάρκεια του επεισοδίου προβάλλονται αποσπάσματα αρχειακού υλικού από τα σήριαλ και φωτογραφικό υλικό".


1x06. "Μεθοριακός Σταθμός" (τίτλοι + σκηνές), "Οι δίκαιοι" (χωρίς βίντεο), "Βασίλισσα Αμαλία" (χωρίς βίντεο), "Τερέζα Βάρμα Δακόστα", "Άσε τον κόσμο να γελάσει", "Περίπλους". Συνέντευξη της Σούλας Πιερράκου, του Βάσου Αδριανού και της Ρένας Βουτσινά ("Μεθοριακός σταθμός"), του Θάνου Λειβαδίτη ("Οι δίκαιοι"), της Ιωάννας Κωτσάκη και του Μηνά Χρηστίδη (τηλεκριτικοί), του Κώστα Αρζόγλου ("Τερέζα Βάρμα Δακόστα").

Από το διαδικτυακό τόπο του Ψηφιακού Αρχείου της ΕΡΤ: "Στο έκτο επεισόδιο, καλεσμένοι στο στούντιο είναι οι συντελεστές του σήριαλ «ΜΕΘΟΡΙΑΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ», που ξεκίνησε το 1975 και κράτησε για εφτάμιση χρόνια, η σεναριογράφος ΣΟΥΛΑ ΠΙΕΡΡΑΚΟΥ και το πρωταγωνιστικό ζευγάρι ΒΑΣΟΣ ΑΔΡΙΑΝΟΣ και ΡΕΝΑ ΒΟΥΤΣΙΝΑ. Ο ΤΑΣΟΣ ΛΕΙΒΑΔΙΤΗΣ μιλάει για το σήριαλ «ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΙ». Οι τηλεκριτικοί ΙΩΑΝΝΑ ΚΟΤΣΑΚΗ και ΜΗΝΑΣ ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ κάνουν μια αποτίμηση της πρώιμης περιόδου των ελληνικών σειρών. Το 1975 η ΑΛΙΚΗ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ συμμετέχει στο πρώτο της σήριαλ με τον τίτλο «ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΑΜΑΛΙΑ». Ο ΚΩΣΤΑΣ ΑΡΖΟΓΛΟΥ σχολιάζει την πρώτη του εμφάνιση στο σήριαλ «ΤΕΡΕΖΑ ΒΑΡΜΑ ΔΑΚΟΣΤΑ». Το 1975 παίζονται επίσης το «ΑΣΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΝΑ ΓΕΛΑΣΕΙ» με επιθεωρησιακό χαρακτήρα με τον ΓΙΩΡΓΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ και το «ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ», σε παραγωγή του ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΟΝΤΙΚΑ με μεσαιωνική ατμόσφαιρα. Το επεισόδιο κλείνει με σκηνές από το τελευταίο συγκινητικό επεισόδιο του σήριαλ «ΜΕΘΟΡΙΑΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ»".


1x07. "Οι Πανθέοι" (τίτλοι + σκηνές από 3 επεισόδια). Συνέντευξη του Άγγελου Αντωνόπουλου, της Κάτιας Δανδουλάκη.

Από το διαδικτυακό τόπο του Ψηφιακού Αρχείου της ΕΡΤ: "Το έβδομο επεισόδιο της εκπομπής είναι αφιερωμένο στο σήριαλ «ΟΙ ΠΑΝΘΕΟΙ», που έγραψαν ιστορία στην ελληνική τηλεόραση. Η σειρά έχει καταστραφεί και σώζονται μόνο το πρώτο, το τελευταίο και κάποιο ενδιάμεσο επεισόδιο. Οι πρωταγωνιστές του σήριαλ ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ και ΚΑΤΙΑ ΔΑΝΔΟΥΛΑΚΗ περιγράφουν τη δυσκολία των ρόλων τους, εξαίρουν τον επαγγελματισμό και το ταλέντο του Σκηνοθέτη ΒΑΣΙΛΗ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ και αφηγούνται περιστατικά από τα γυρίσματα και από τη συμπεριφορά των τηλεθεατών, όταν τους συναντούσαν. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής προβάλλεται μεγάλο μέρος από τα σωζόμενα επεισόδια των «ΠΑΝΘΕΩΝ». Το πρωταγωνιστικό ζευγάρι της ΜΑΡΜΩΣ και του ΑΝΔΡΕΑ αγαπήθηκαν όσο κανένα άλλο από το ελληνικό κοινό και η σκηνή της επιστροφής της ΜΑΡΜΩΣ στο σπίτι του ΑΝΔΡΕΑ ήταν από τις πιο συγκινητικές και εμπορικές σκηνές στην ιστορία των ελληνικών σήριαλ".


1x08. "Ο φωτογράφος του χωριού" (χωρίς βίντεο) (την εποχή εκείνη (1991) υπήρχε δικαστική διαμάχη της ΕΡΤ και του παραγωγού της σειράς Γ. Παναγιωτόπουλου σχετικά με τα δικαιώματα της σειράς), "Ο δρόμος", "Πορφύρα και αίμα", "Αφροδίτη", "Αναδυομένη". Συνέντευξη του Αντώνη Βογιάζου ("Ο φωτογράφος του χωριού"), του Ερρίκου Ανδρέου και της Νόρας Βαλσάμη ("Αφροδίτη", "Αναδυομένη").

Από το διαδικτυακό τόπο του Ψηφιακού Αρχείου της ΕΡΤ: "Από το όγδοο επεισόδιο και μετά παρουσιάζονται τα σήριαλ, που γυρίστηκαν και προβλήθηκαν από την Μεταπολίτευση κα μετά. «Ο ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ», σειρά δεκατριών τηλεταινιών, που παρουσιάζει τη ζωή σε ένα ορεινό χωριό την περίοδο του Μεσοπολέμου. Ο σκηνοθέτης ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΟΓΙΑΖΟΣ περιγράφει τις δυσκολίες των γυρισμάτων της σειράς, αλλά και τις καινοτομίες της. Προβάλλονται αποσπάσματα από επεισόδιο της εκπομπής «ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ», που ήταν αφιερωμένο στη συγκεκριμένη σειρά. «Ο ΔΡΟΜΟΣ» με το ΝΙΚΟ ΡΙΖΟ και τη ΜΑΡΘΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ ξεκίνησε το 1977, σε μια προσπάθεια του ΚΩΣΤΑ ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗ να επαναλάβει την επιτυχία του σήριαλ «Η ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΜΑΣ». Το σήριαλ «ΠΟΡΦΥΡΑ ΚΑΙ ΑΙΜΑ» κρίνεται αυστηρά από τους τηλεκριτικούς και σχολιάζεται ο συνδυασμός του Σκηνοθέτη ΝΙΚΟΥ ΦΩΣΚΟΛΟΥ με το ΒΥΖΑΝΤΙΟ, καθώς η σειρά είναι μεταφορά του μυθιστορήματος του ΚΩΣΤΑ ΚΥΡΙΑΖΗ «ΡΩΜΑΝΟΣ Δ ΔΙΟΓΕΝΗΣ». Καλεσμένος στο στούντιο ο σκηνοθέτης ΕΡΡΙΚΟΣ ΑΝΔΡΕΟΥ μιλάει για τα σήριαλ, που σκηνοθέτησε από το 1978 και μετά και ήταν μεταφορές από μυθιστορήματα του ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΞΕΝΟΠΟΥΛΟΥ, όπως «Η ΑΦΡΟΔΙΤΗ» και «Η ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΗ», από τα οποία προβάλλονται και αποσπάσματα. Η πρωταγωνίστρια των σειρών ΝΟΡΑ ΒΑΛΣΑΜΗ περιγράφει την επιτυχία των σειρών. Το επεισόδιο κλείνει με την τελευταία σκηνή από την «ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΗ» και το θάνατο του ΠΑΥΛΟΥ, που ενσάρκωνε ο ΠΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΚΟΥΤΣΕΛΗΣ".


1x09. Ο Χριστός ξανασταυρώνεται (Α' μέρος)

Από το διαδικτυακό τόπο του Ψηφιακού Αρχείου της ΕΡΤ: "Ο σκηνοθέτης ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ, στο ένατο επεισόδιο, μιλάει για τη μεταφορά του μυθιστορήματος του ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ «Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΞΑΝΑΣΤΑΥΡΩΝΕΤΑΙ» στη μικρή οθόνη, για την επιλογή των εκλεκτών ηθοποιών, το εξαίσιο σενάριο του ΝΟΤΗ ΠΕΡΓΙΑΛΗ και την αντιμετώπιση του ηθοποιού ΑΛΕΞΗ ΓΚΟΛΦΗ, που ενσάρκωσε τον ΧΡΙΣΤΟ, από το τηλεοπτικό κοινό. Ο σκηνοθέτης περιγράφει τους χαρακτήρες των ηρώων του μυθιστορήματος και αφηγείται ιστορίες από τα γυρίσματα. Κατά τη διάρκεια του επεισοδίου προβάλλονται αποσπάσματα από τη σειρά «Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΞΑΝΑΣΤΑΥΡΩΝΕΤΑΙ», στα οποία πρωταγωνιστούν ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ, ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΟΥΝΤΑΣ, ο ΔΗΜΟΣ ΣΤΑΡΕΝΙΟΣ, ο ΑΛΕΞΗΣ ΓΚΟΛΦΗΣ, ο ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ ΚΑΛΛΕΡΓΗΣ, ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΡΓΥΡΗΣ και η ΝΙΚΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΟΥ".


1x10. Ο Χριστός ξανασταυρώνεται (Β' μέρος) Σχόλια σχεδόν σε κάθε σκηνή από τον Β. Γεωργιάδη)

Από το διαδικτυακό τόπο του Ψηφιακού Αρχείου της ΕΡΤ: "Ο σκηνοθέτης ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ, στο δέκατο επεισόδιο, μιλάει για τη μεταφορά του μυθιστορήματος του ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ «Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΞΑΝΑΣΤΑΥΡΩΝΕΤΑΙ» στη μικρή οθόνη. Ο σκηνοθέτης σχολιάζει και περιγράφει τις σημαντικές και έντονες σκηνές της σειράς. Τα πενήντα επεισόδια της σειράς μαζεύτηκαν σε δεκαοχτώ, αφού σώθηκαν οι μπομπίνες από τον ΒΑΣΙΛΗ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ. Ο σκηνοθέτης ευχαριστεί με τον τρόπο του τους συνεργάτες του. Η εκπομπή επισκέπτεται τον τόπο, στο οποίο είχε στηθεί το χωριό «ΛΥΚΟΒΡΥΣΗ», εκεί που εξελλίσεται η υπόθεση της σειράς «Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΞΑΝΑΣΤΑΥΡΩΝΕΤΑΙ». Η ΡΕΝΑ ΘΕΟΛΟΓΙΔΟΥ χαρακτηρίζει τον ΜΑΝΩΛΙΟ, τον κεντρικό ήρωα του μυθιστορήματος και του σήριαλ, ως ΧΡΙΣΤΟ, ΣΠΑΡΤΑΚΟ και ΤΣΕ ΓΚΕΒΑΡΑ, δηλώνοντας τα μηνύματα που ήθελε να δώσει η σειρά, καθώς παίχτηκε κατά τη διάρκεια της Μεταπολίτευσης. Κατά τη διάρκεια του επεισοδίου προβάλλονται σκηνές από το σήριαλ, που έγραψε τη δική του ιστορία στο χώρο της ελληνικής τηλεόρασης, παραμένει άσβεστο στη μνήμη των τηλεθεατών και αποτελεί μύθο για όσους δεν το έχουν παρακολουθήσει".


1x11. Λεμονοδάσος

Από το διαδικτυακό τόπο του Ψηφιακού Αρχείου της ΕΡΤ: "Το εντέκατο επεισόδιο της εκπομπής είναι αφιερωμένο στο αισθηματικό σήριαλ «ΤΟ ΛΕΜΟΝΟΔΑΣΟΣ», διασκευή από την ομώνυμη νουβέλα του ΚΟΣΜΑ ΠΟΛΙΤΗ, που προβλήθηκε το 1977. Η Σκηνοθέτρια της σειράς ΤΩΝΙΑ ΜΑΡΚΕΤΑΚΗ μιλάει για την επιλογή του συγκεκριμένου έργου να μεταφερθεί στη μικρή οθόνη, περιγράφει τους χαρακτήρες των ηρώων και τις υπαρξιακές τους αναζητήσεις και χαρακτηρίζει πρόκληση την εργασία στην τηλεόραση. Προβάλλονται αποσπάσματα από τη σειρά με πρωταγωνιστές τον ΓΙΑΝΝΗ ΖΑΒΡΑΔΙΝΟ και την ΕΛΕΩΝΟΡΑ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ".


1x12. Η Γαλήνη. Συνέντευξη του Κώστα Λυχναρά.

Από το διαδικτυακό τόπο του Ψηφιακού Αρχείου της ΕΡΤ: "Το δωδέκατο επεισόδιο της εκπομπής είναι αφιερωμένο στο σήριαλ «ΓΑΛΗΝΗ», διασκευή του ομώνυμου μυθιστορήματος του ΗΛΙΑ ΒΕΝΕΖΗ, το οποίο προβλήθηκε το 1976. Ο σκηνοθέτης της σειράς ΚΩΣΤΑΣ ΛΥΧΝΑΡΑΣ αφηγείται την πλοκή του σεναρίου, περιγράφει τους χαρακτήρες των ηρώων του και τις σκηνοθετικές επιλογές του για να αποδώσει την ατμόσφαιρα του μυθιστορήματος. Ο ΚΩΣΤΑΣ ΛΥΧΝΑΡΑΣ περιγράφει με παραστατικό τρόπο τα γυρίσματα του πνιγμού της «ΕΛΕΝΗΣ» και μιλάει για την επιλογή της ΜΙΡΚΑΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ στο ρόλο της «ΑΝΘΗΣ». Ο σκηνοθέτης μιλάει με αγάπη για τους ήρωες του σήριαλ «ΓΑΛΗΝΗ». Προβάλλονται αποσπάσματα της σειράς στα οποία πρωταγωνιστούν οι ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΟΥΝΤΑΣ, ΜΠΕΤΥ ΑΡΒΑΝΙΤΗ, ΤΑΝΙΑ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ, ΠΕΤΡΟΣ ΖΑΡΚΑΔΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΙΑΛΕΓΜΕΝΟΣ, ΔΑΝΗΣ ΚΑΤΡΑΝΙΔΗΣ, ΜΙΡΚΑ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, ΗΡΩ ΚΥΡΙΑΚΑΚΗ και ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΑΥΛΙΑΝΟΥ".


1x13. "Η λεηλασία μιας ζωής". Συνέντευξη του Κώστα Λυχναρά, του Νικήτα Τσακίρογλου.

Από το διαδικτυακό τόπο του Ψηφιακού Αρχείου της ΕΡΤ: "Το δέκατο τρίτο επεισόδιο της εκπομπής είναι αφιερωμένο στο σήριαλ «Η ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΜΙΑΣ ΖΩΗΣ», διασκευή από το ομώνυμο μυθιστόρημα του ΑΝΤΩΝΗ ΤΡΑΥΛΑΝΤΩΝΗ, σε σκηνοθεσία ΚΩΣΤΑ ΛΥΧΝΑΡΑ και σενάριο του ΑΛΕΞΗ ΠΑΡΝΗ. Η ΡΕΝΑ ΘΕΟΛΟΓΙΔΟΥ παρουσιάζει τους ήρωες της σειράς με ταυτόχρονη προβολή σκηνής, στην οποία εμφανίζονται όλοι οι πρωταγωνιστές. Ο ΝΙΚΗΤΑΣ ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ και η ΕΥΑ ΚΟΤΑΜΑΝΙΔΟΥ περιγράφουν τους χαρακτήρες των ηρώων, που ενσαρκώνουν και την κοινωνική και πολιτική κατάσταση της εποχής, στην οποία διαδραματίζεται το έργο. Ο ΚΩΣΤΑΣ ΛΥΧΝΑΡΑΣ περιγράφει κωμικοτραγικά περιστατικά, που συνέβαιναν κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων. Προβάλλονται αποσπάσματα από το σήριαλ «Η ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΜΙΑΣ ΖΩΗΣ», στις οποίες πρωταγωνιστούν μεταξύ άλλων οι ΝΙΚΗΤΑΣ ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ, ΕΥΑ ΚΟΤΑΜΑΝΙΔΟΥ, ΚΩΣΤΑΣ ΑΡΖΟΓΛΟΥ, ΚΑΙΤΗ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΥ, ΑΝΔΡΕΑΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ, ΚΑΚΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ και ΘΑΛΕΙΑ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ".


1x14. "Γιούγκερμαν", "Εν Αθήναις...", "Σκοτεινές δυνάμεις", "Το ταξίδι", "Η ετυμηγορία", "Έξοδος κινδύνου", "Τρεις στο γύρο", "Ο ταξιτζής", "Εγνατία οδός", "Συνταγματάρχης Λιάπκιν". Συνέντευξη του Βασίλη Γεωργιάδη (Γιούγκερμαν), του Πέτρου Φυσσούν (Συνταγματάρχης Λιάπκιν).

Από το διαδικτυακό τόπο του Ψηφιακού Αρχείου της ΕΡΤ: "Στο δέκατο τέταρτο επεισόδιο της εκπομπής παρουσιάζονται σήριαλ που προβλήθηκαν στην ΥΕΝΕΔ και στην ΕΡΤ το 1976 ως το 1979. Το 1976 προβάλλεται στην ΥΕΝΕΔ το σήριαλ «ΓΙΟΥΓΚΕΡΜΑΝ», διακευή του ομώνυμου μυθιστορήματος του Μ. ΚΑΡΑΓΑΤΣΗ σε σκηνοθεσία του ΒΑΣΙΛΗ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ και με πρωταγωνιστή τον ΑΛΕΚΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗ. Προβάλλεται από την εκπομπή το μόνο σωζόμενο απόσπασμα της σειράς, το οποίο δεν διατηρείται σε καλή κατάσταση, αλλά δεν παύει να έχει αρχειακή αξία. Την ίδια χρονιά προβάλλεται από την ΕΡΤ το σήριαλ «ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ. . . » με πρωταγωνιστές ηθοποιούς από το Ελεύθερο Θέατρο, όπως τον ΚΩΣΤΑ ΑΡΖΟΓΛΟΥ και τη ΣΜΑΡΑΓΔΑ ΣΜΥΡΝΑΙΟΥ και σε σενάριο του ΒΑΓΓΕΛΗ ΓΚΟΥΦΑ και του ΜΑΡΙΟΥ ΠΟΝΤΙΚΑ και η κοινωνική σειρά «ΣΚΟΤΕΙΝΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ» σε σενάριο του ΣΩΤΗΡΗ ΠΑΤΑΤΖΗ και σκηνοθεσία του ΚΩΣΤΑ ΛΥΧΝΑΡΑ. «ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ», από το οποίο έχουν σωθεί μόνο οι τίτλοι προβλήθηκε στην ΥΕΝΕΔ και σε τουρκικό κανάλι με τουρκικούς υπότιτλους. Στο σήριαλ πρωταγωνιστούσε ο ΝΙΚΟΣ ΓΑΛΑΝΟΣ και ο ΣΠΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ. Το 1978 ξεκινάει το δικαστικό σήριαλ «Η ΕΤΥΜΗΓΟΡΙΑ» σε σκηνοθεσία ΠΟΛ ΣΚΛΑΒΟ και με πρωταγωνιστές τον ΒΑΣΙΛΗ ΑΝΔΡΕΟΠΟΥΛΟ και τη ΡΕΝΑ ΒΕΝΙΕΡΗ στην ΥΕΝΕΔ και το αστυνομικό σήριαλ «ΕΞΟΔΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ» στην ΕΡΤ με πρωταγωνιστή τον ΓΙΩΡΓΟ ΦΟΥΝΤΑ. Την ίδια χρονιά, ο ΚΩΣΤΑΣ ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ γράφει το τελευταίο του σενάριο για το σήριαλ «ΤΡΕΙΣ ΣΤΟ ΓΥΡΟ» με πρωταγωνιστές τον ΒΑΣΙΛΗ ΤΣΙΒΙΛΙΚΑ, την ΜΑΡΩ ΚΟΝΤΟΥ και τον ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΡΑ. Επίσης επιστρέφει στην ελληνική τηλεόραση ο ΤΖΕΪΜΣ ΠΑΡΙΣ με το σήριαλ «Ο ΤΑΞΙΤΖΗΣ» με τον ΘΟΔΩΡΟ ΚΑΤΣΑΔΡΑΜΗ. Τέλος το 1978 προβάλλεται και μια σειρά με σημαντικούς ηθοποιούς η «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ», από την οποία προβάλλονται σκηνές με τη ΔΕΣΠΩ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΟΥ και τον ΝΙΚΟ ΤΖΟΓΙΑ. Το 1979 προβάλλεται μια σημαντική σειρά, η οποία έχει πια σβηστεί, «Ο ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ ΛΙΑΠΚΙΝ», διασκευή από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Μ. ΚΑΡΑΓΑΤΣΗ, σε σκηνοθεσία του ΒΑΣΙΛΗ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ και στον κεντρικό ρόλο τον ΠΕΤΡΟ ΦΥΣΣΟΥΝ. Ο πρωταγωνιστής μιλάει για τη σχέση του με τον Μ. ΚΑΡΑΓΑΤΣΗ και τη ρωσική καταγωγή του, που τον οδήγησαν να ταυτιστεί με τον ήρωα και να τον ερμηνεύσει με ιδιαίτερο τρόπο".


1x15 Ο Συμβολαιογράφος

Από το διαδικτυακό τόπο του Ψηφιακού Αρχείου της ΕΡΤ: "Το δέκατο πέμπτο επεισόδιο της σειράς είναι αφιερωμένο στο σήριαλ «Ο ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΣ», το οποίο σημείωσε μεγάλη επιτυχία όταν προβλήθηκε, το 1979. Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ στο ρόλο του Συμβολαιογράφου ΤΑΠΑ δημιούργησε ένα ραδιούργο, υπόγειο και μισότρελο ήρωα, που έμεινε ανεξίτηλος στη μνήμη των τηλεθεατών. Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΕΡΤΗΣ και η ΜΙΜΗ ΝΤΕΝΙΣΗ, το πρωταγωνιστικό ζευγάρι, μιλούν στην εκπομπή για τους χαρακτήρες που ενσαρκώνουν και για το μεράκι και την αγάπη, που γυρίστηκε η σειρά. Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ διασκεύασε την ομώνυμη νουβέλα του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΡΙΖΟΥ ΡΑΓΚΑΒΗ και σκηνοθέτησε το σήριαλ. Οι ηθοποιοί ΑΝΔΡΕΑΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ, ΔΕΣΠΩ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΟΥ, ΣΤΑΥΡΟΣ ΞΕΝΙΔΗΣ, ΣΤΑΘΗΣ ΨΑΛΤΗΣ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΑΝΗΣ, ΜΙΡΚΑ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΕΡΤΗΣ, ΜΙΜΗ ΝΤΕΝΙΣΗ, ΑΛΜΠΕΡΤΟ ΕΣΚΕΝΑΖΥ και ΣΟΦΙΑ ΣΠΥΡΑΤΟΥ ερμήνευσαν με μοναδικό τρόπο τους ρόλους τους και αποκάλυψαν την ψυχολογία των χαρακτήρων τους μέσα από την υποβλητική ατμόσφαιρα, που δημιούργησε ο σκηνοθέτης. Κατά τη διάρκεια του δέκατο πέμπτου επεισοδίου προβάλλονται σημαντικές και καθοριστικές σκηνές του σήριαλ, που αναδεικνύουν το ταλέντο των ηθοποιών και το σκηνοθετικό ύφος του ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ".


1x16. Λωξάντρα

Από το διαδικτυακό τόπο του Ψηφιακού Αρχείου της ΕΡΤ: "Το δέκατο έκτο επεισόδιο της εκπομπής είναι αφιερωμένο στο σήριαλ «ΛΩΞΑΝΤΡΑ», διασκευή από το ομώνυμο μυθιστόρημα της ΜΑΡΙΑΣ ΙΟΡΔΑΝΙΔΟΥ. Μέσα από της σελίδες του μυθιστορήματος ξετυλίγεται η ζωή της ηρωίδας από το γάμο της ως τα βαθιά γεράματα της και ταυτόχρονα παρουσιάζεται η ζωή και τα έθιμα των Ελλήνων της Πόλης και ο διωγμός τους από την πατρίδα. Ο σκηνοθέτης ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ χαρακτηρίζει το βιβλίο ως «το έπος των μικρών ασήμαντων ανθρώπων» και περιγράφει τις δυσκολίες της μεταφοράς του στη μικρή οθόνη. Εξαίρει την ερμηνεία της ΜΠΕΤΥΣ ΒΑΛΑΣΗ στον ομώνυμο ρόλο και την «γεναία διακευή» του ΧΡΗΣΤΟΥ ΔΟΞΑΡΑ. Η ΜΠΕΤΥ ΒΑΛΑΣΗ μιλάει με αγάπη για το συγκεκριμένο ρόλο, που σημάδεψε την καριέρα της και παραμένει ανεξίτηλος ως τις μέρες μας στη μνήμη των τηλεθεατών. Η εκπομπή επιφυλάσσει μια εκπληξη στους τηλεθεατές, η συγγραφέας της «ΛΩΞΑΝΤΡΑΣ» μιλάει για τα δικά της χρόνια στην ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ και για την ανάγκη που την οδήγησε να γράψει τη «ΛΩΞΑΝΤΡΑ». Προβάλλονται σκηνές από το σήριαλ, στις οποίες διακρίνονται οι Ηθοποιοί ΜΠΕΤΥ ΒΑΛΑΣΗ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΡΓΥΡΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΥΡΙΤΣΗΣ, ΑΝΘΗ ΑΝΔΡΕΟΠΟΥΛΟΥ, ΑΛΜΠΕΡΤΟ ΕΣΚΕΝΑΖΥ και ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΥΡΟΜΑΤΗΣ".


1x17. Η δασκάλα με τα χρυσά μάτια

Από το διαδικτυακό τόπο του Ψηφιακού Αρχείου της ΕΡΤ: "Το δέκατο έβδομο επεισόδιο της εκπομπής είναι αφιερωμένο στο σήριαλ «Η ΔΑΣΚΑΛΑ ΜΕ ΤΑ ΧΡΥΣΑ ΜΑΤΙΑ», διασκευή του ομώνυμου μυθιστορήματος του ΣΤΡΑΤΗ ΜΥΡΙΒΗΛΗ από την ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΛΥΜΠΕΡΑΚΗ και σε σκηνοθεσία του ΚΩΣΤΑ ΑΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ. Ο σκηνοθέτης αφηγείται την ιστορία της δημιουργίας της σειράς, που σημείωσε μεγάλο αριθμό τηλεθέασης από την πρώτη μέρα της προβολής της. Ο σκηνοθέτης τονίζει ότι κατάφερε να δημιουργήσει μια ισορροπία στη σειρά, καθώς συνδύασε την αυθεντικότητα των κατοίκων της ΛΕΣΒΟΥ με την εσωστρέφεια στην ερμηνεία των χαρισματικών ηθοποιών, που ενσάρκωσαν τους χαρακτήρες του μυθιστορήματος. Η ερωτική σχέση του ΛΕΩΝΗ με τη ΣΑΠΦΩ κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των τηλεθεατών, αν και ο σκηνοθέτης, απαστασιοποιημένος πια από το έργο του, κρίνει τα λάθη του, αλλά εκφράζει και την ικανοποίησή του για τη δημιουργία της «ΔΑΣΚΑΛΑΣ ΜΕ ΤΑ ΧΡΥΣΑ ΜΑΤΙΑ». Κατά τη διάρκεια της εκπομπής προβάλλονται σκηνές από το σήριαλ με πρωταγωνιστές τον ΓΙΑΝΝΗ ΦΕΡΤΗ, την ΚΑΤΙΑ ΔΑΝΔΟΥΛΑΚΗ, την ΕΙΡΗΝΗ ΙΓΓΛΕΣΗ, την ΤΑΝΙΑ ΤΣΑΝΑΚΛΙΔΟΥ, την ΤΙΤΙΚΑ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΥ και τον ΝΙΚΗΤΑ ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ".


1x18. Μεθυσμένη Πολιτεία

Από το διαδικτυακό τόπο του Ψηφιακού Αρχείου της ΕΡΤ: "Το δέκατο όγδοο επεισόδιο της εκπομπής είναι αφιερωμένο στη σειρά «ΜΕΘΥΣΜΕΝΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ», διασκευή από το ομώνυμο μυθιστόρημα του ΣΩΤΗΡΗ ΠΑΤΑΤΖΗ, που προβλήθηκε το 1980 και σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Οι πρωταγωνιστές του σήριαλ ΒΕΡΑ ΚΡΟΥΣΚΑ και ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΟΓΛΗΣ μιλούν για τους ρόλους τους, την καλή σχέση των συντελεστών και την αγάπη τους για τη συγκεκριμένη δουλειά. Το μυθιστόρημα, όπως και το σήριαλ έχει δυο επίπεδα, το πρώτο είναι ο θίασος των ηθοποιών που φτάνει στην επαρχιακή πόλη και προκαλεί αναστάτωση στην συντηρητική κοινωνία και το δεύτερο επίπεδο είναι το πολιτικό μήνυμα, που θέλει να περάσει στους τηλεθεατές, καθώς αναφέρεται σε πολιτικά και κοινωνικά φρονήματα και δίνει το πολιτικό στίγμα της εποχής της Δικτατορίας του ΙΩΑΝΝΗ ΜΕΤΑΞΑ. Ο ΝΙΚΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ ερμήνευσε με απαράμιλλο τρόπο τον ΜΠΕ, τον «τρελό» του χωριού, ένος ρόλος που τον ακολουθούσε για πολλά χρόνια στην καριέρα του. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής προβάλλονται σκηνές από τη σειρά στις οποίες πρωταγωνιστούν ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΟΓΛΗΣ, η ΒΕΡΑ ΚΡΟΥΣΚΑ, ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ, ο ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΗΣ και ο ΝΙΚΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ".


1x19. "Αστροφεγγιά"

Από το διαδικτυακό τόπο του Ψηφιακού Αρχείου της ΕΡΤ: "Το σήριαλ «ΑΣΤΡΟΦΕΓΓΙΑ» υπήρξε το τελευταίο της περιόδου από την Μεταπολίτευση ως το 1981, βρέθηκε στο μεταίχμιο των αλλαγών στη μορφή των ελληνικών σήριαλ, γνώρισε στο κοινό νέους και αξιόλογους ηθοποιούς, σχολίασε τα πολιτικά γεγονότα των πρώτων δεκαετιών της ελληνικής ιστορίας και σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΓΚΟΥΦΑΣ με το σενάριο του μετέφερε στην οθόνη τη ζωή, τους σφοδρούς έρωτες, τις αναζητήσεις και τους προβληματισμούς των ηρώων του αυτοβιογραφικού βιβλίου του Ι. Μ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ «ΑΣΤΡΟΦΕΓΓΙΑ». Ο σκηνοθέτης ΔΙΑΓΟΡΑΣ ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ μετά από μήνες αναζήτησης, επέλεξε ηθοποιούς, που ενσάρκωσαν με αληθοφάνεια και ειλικρίνεια τους ήρωες. Οι ηθοποιοί ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΦΕΤΖΟΠΟΥΛΟΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ, ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΒΑΛΤΙΝΟΣ, ΑΡΗΣ ΡΕΤΣΟΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΤΡΟΧΕΙΛΟΣ ερμήνευσαν ρόλους, που έμειναν ανεξήτιλοι στη μνήμη των τηλεθεατών και ξεκίνησαν την πορεία τους με τις καλύτερες προϋποθέσεις. Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΞΕΝΙΔΗΣ, η ΝΕΛΛΗ ΑΓΓΕΛΙΔΟΥ, η ΝΟΡΑ ΒΑΛΣΑΜΗ, η ΑΛΙΚΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗ, η ΜΙΜΗ ΝΤΕΝΙΣΗ, η ΑΝΝΑ ΜΑΚΡΑΚΗ και πολλοί ακόμα σημαντικοί ηθοποιοί πλαισίωσαν τους νεότερους συναδέλφους τους και με την προσωπική τους ικανότητα στην υποκριτική τέχνη ολοκλήρωσαν την ποιοτική και πετυχημένη προσπάθεια για τη δημιουργία του σήριαλ «ΑΣΤΡΟΦΕΓΓΙΑ»".


1x20. Η Εκάτη, Το ημερολόγιο ενός θυρωρού, Μυστικοί Αρραβώνες, Το φως του Αυγερινού, Η τελευταία νύχτα της γης, Μαρία Πάρνη, Μάνα, Η Κραυγή των Λύκων. (τελευταία εκπομπή 1ου κύκλου)

Από το διαδικτυακό τόπο του Ψηφιακού Αρχείου της ΕΡΤ: "Το εικοστό επεισόδιο της εκπομπής κλείνει την πρώτη περίοδο του ελληνικού σήριαλ με την παρουσίαση μερικών σειρών της περιόδου, που δεν είχαν θεαματικότητα ή αγαπήθηκαν από το κοινό και κρίθηκαν αυστηρά από τους κριτικούς. Η «ΕΚΑΤΗ», η μεταφορά του ομώνυμου μυθιστορήματος του ΚΟΣΜΑ ΠΟΛΙΤΗ σε σκηνοθεσία ΠΑΥΛΟΥ ΦΙΛΙΠΠΟΥ με πρωταγωνιστές τον ΓΙΩΡΓΟ ΜΟΥΤΣΙΟ, την ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΟΥ και τη ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ προβλήθηκε το 1979 από την ΕΡΤ, αλλά δεν κέρδισε τους τηλεθεατές. Την ίδια χρονιά προβάλλεται από την ΥΕΝΕΔ το σήριαλ «ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΝΟΣ ΘΥΡΩΡΟΥ», σατιρική σειρά, εμπνευσμένη από τις ραδιοφωνικές εκπομπές του ΚΩΣΤΑ ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗ, στην οποία σχολιάζονται τα κακώς κείμενα της κοινωνίας μέσα από την μικρογραφία της, την πολυκατοικία. Πρωταγωνιστές στο απόσπασμα της σειράς, που προβάλλεται από την εκπομπή, είναι ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗΣ, ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΟΥΡΟΣ, η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΙΟΥΛΑΚΗ και ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ. Το 1979 επίσης προβάλλεται το σήριαλ «ΜΥΣΤΙΚΟΙ ΑΡΡΑΒΩΝΕΣ», διασκευή από το ομώνυμο μυθιστόρημα του ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΞΕΝΟΠΟΥΛΟΥ, στο οποίο πρωταγωνιστούν η ΝΟΡΑ ΒΑΛΣΑΜΗ και ο ΑΛΕΚΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗΣ. Στην εκπομπή προβάλλεται το μόνο σωζόμενο απόσπασμα της σειράς. Το σήριαλ «ΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΑΥΓΕΡΙΝΟΥ» του ΑΛΕΞΗ ΠΑΡΝΗ και με πρωταγωνιστές τον ΑΛΜΠΕΡΤΟ ΕΣΚΕΝΑΖΥ και την ΚΟΡΑΛΙΑ ΚΑΡΑΝΤΗ συνδέθηκε στη μνήμη των τηλεθεατών με το σεισμό του 1981, καθώς την ώρα του σεισμού, οι τηλεθεατές παρακολουθούσαν επεισόδιο της σειράς. «Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΥΧΤΑ ΤΗΣ ΓΗΣ», ενώ είχε όλες τις προϋποθέσεις για να γίνει επιτυχία, σενάριο του ΤΑΚΗ ΧΑΤΖΗΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ, σκηνοθεσία του ΒΑΣΙΛΗ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ και εξαίρετους ηθοποιούς δεν σημείωσε επιτυχία. Η «ΜΑΡΙΑ ΠΑΡΝΗ» με τους ίδιους συντελεστές και με πρωταγωνιστές τη ΖΩΗ ΛΑΣΚΑΡΗ και το ΝΙΚΗΤΑ ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ αγαπήθηκε από τους Έλληνες τηλεθεατές. Το σήριαλ «Η ΜΑΝΑ» με τη σημαντική Ελληνίδα ηθοποιό ΑΛΕΚΑ ΚΑΤΣΕΛΗ, ενώ είχε κάποιες καινοτομίες στο σενάριο δεν στηρίχθηκε ιδιαίτερα από την παραγωγή και προβλήθηκε συνεπτυγμένο. «Η ΚΡΑΥΓΗ ΤΩΝ ΛΥΚΩΝ» του ΝΙΚΟΥ ΦΩΣΚΟΛΟΥ και με πρωταγωνιστές τη ΜΑΡΙΑ ΑΛΙΦΕΡΗ και τον ΤΑΚΗ ΧΡΥΣΙΚΑΚΟ αγαπήθηκε από το κοινό, αλλά κρίθηκε αυστηρά από τους κριτικούς".


2η περίοδος (1981-1990) (15 εκπομπές):


2x01 (21). Τρεις σειρές που δεν προβλήθηκαν από την Ελληνική τηλεόραση: "Κίτρινος φάκελος", "Οι φρουροί της Αχαίας", "Οι σκλάβοι στα δεσμά τους". Συντέντευξη του Βασίλη Βασιλικού για το τι έγινε στην ΕΡΤ μόλις άλλαξε η Διοίκηση τον Νοέμβριο του 1981.

Από το διαδικτυακό τόπο του Ψηφιακού Αρχείου της ΕΡΤ: "Η Δημοσιογράφος, στο εικοστό πρώτο επεισόδιο, έχει μια αποκαλυπτικότατη συζήτηση με το Συγγραφέα ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΣΙΛΙΚΟ, ο οποίος διετέλεσε Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής στην ΕΡΤ το 1981. Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ μιλάει για τις αυταπάτες, στις οποίες πίστεψε στην προσπάθεια του να αλλάξει την ελληνική τηλεόραση. Μιλάει σκληρά για τους ανθρώπους της τηλεόρασης, αλλά και τους πολιτικούς. Οι Κριτικοί και Δημοσιογράφοι ΜΑΙΡΗ ΠΡΩΤΟΓΗΡΟΥ, ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΛΥΚΙΑΡΔΟΠΟΥΛΟΥ και ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΑΝΙΚΑΣ σχολιάζουν την περίοδο της δημόσιας τηλεόρασης, που ξεκίνησε με την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία. Στην εκπομπή προβάλλονται σήριαλ, που δεν παίχτηκαν ποτέ από την ΕΡΤ και βρέθηκαν στις αποθήκες του καναλιού. «Ο ΚΙΤΡΙΝΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ», από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Μ. ΚΑΡΑΓΑΤΣΗ σε σκηνοθεσία του ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ και πρωταγωνιστή τον ΝΙΚΗΤΑ ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ δεν παίχτηκε ποτέ, ενώ σημείωσε μεγάλη επιτυχία με άλλους συντελεστές σε ιδιωτικό κανάλι. «ΟΙ ΦΡΟΥΡΟΙ ΤΗΣ ΑΧΑΪΑΣ» του ΤΑΣΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ με πρωταγωνιστές τη ΝΙΚΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗ και τον ΝΙΚΟ ΓΑΛΑΝΟ έμεινε για πάντα στις αποθήκες της ΕΡΤ. Η ΡΕΝΑ ΘΕΟΛΟΓΙΔΟΥ αφηγείται την περιπέτεια της σειράς «ΟΙ ΣΚΛΑΒΟΙ ΣΤΑ ΔΕΣΜΑ ΤΟΥΣ» από το ομώνυμο μυθιστόρημα του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΘΕΟΤΟΚΗ. Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ τονίζει ότι δεν μπορεί να υπάρχει όραμα στην τηλεόραση και κρίνει αυστηρά το τότε Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΤ. Ο Συγγραφέας εξομολογείται και δεν διστάζει να αποδεχτεί τα λάθη του την περίοδο της ενασχόλησής του με την Κρατική Τηλεόραση".


2x02 (22). "Τα Λαυρεωτικά"

Από το διαδικτυακό τόπο του Ψηφιακού Αρχείου της ΕΡΤ: "Το 1981, η νέα διοίκηση της ΕΡΤ σταματάει όλα τα σήριαλ, ενώ το κοινό, που έχει συνηθίσει να παρακολουθεί σειρές απαιτεί την προβολή καινούριων. Το 1982 ξεκινάει η προβολή της σειράς «ΤΑ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΑ» σε σενάριο και σκηνοθεσία του ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ και με πρωταγωνιστές τον ΒΑΣΙΛΗ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟ, τον ΣΤΑΥΡΟ ΞΕΝΙΔΗ, τον ΧΡΗΣΤΟ ΚΑΛΑΒΡΟΥΖΟ, την ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΟΥ, τον ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΖΟΥΜΑΚΗ, τον ΒΥΡΩΝΑ ΠΑΛΛΗ, τον ΝΙΚΟ ΚΟΥΡΟ, τον ΓΙΩΡΓΟ ΚΥΡΙΤΣΗ και τον ΚΩΣΤΑ ΑΡΖΟΓΛΟΥ. Η Δημοσιογράφος ΜΑΙΡΗ ΠΡΩΤΟΓΗΡΟΥ σχολιάζει το σήριαλ και αφηγείται περιστατικά, που συνέβησαν κατά τη διάρκεια της προβολής του. Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ μιλάει για το πρώτο «σοσιαλιστικό» σήριαλ της ελληνικής τηλεόρασης, περιγράφει τις δυσκολίες των γυρισμάτων και την πλοκή του σεναρίου. Προβάλλονται σκηνές από την πρώτη τηλεοπτική σειρά της δεύτερης δεκαετίας του ελληνικού σήριαλ".


2x03 (23). "Γιάννης και Μαρία"

Από το διαδικτυακό τόπο του Ψηφιακού Αρχείου της ΕΡΤ: "Το εικοστό τρίτο επεισόδιο είναι αφιερωμένο στη σειρά «ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΙ ΜΑΡΙΑ», που προβλήθηκε στην ΕΡΤ το 1982. Η ΜΑΡΙΑ, που την ενσαρκώνει η ΠΕΜΥ ΖΟΥΝΗ, το σκάει από το σπίτι της, συναντάει το ΓΙΑΝΝΗ, τον ΗΛΙΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΟ, ο οποίος την κρύβεθι στο πατάρι της γιαγιάς του και μαζί ανακαλύπτουν κομμάτια της νεότερης ελληνικής ιστορίας, που αποτελούν ανοιχτές πληγές για τους Έλληνες. Ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος της σειράς ΠΑΝΟΣ ΓΛΥΚΟΦΡΥΔΗΣ μιλάει για την επικοινωνία των δυο νέων ηθοποιών και τονίζει ότι η επιτυχία του σήριαλ οφείλεται κατά πολύ στην ΠΕΜΥ ΖΟΥΝΗ και στο ΗΛΙΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΟ. Ο σκηνοθέτης, μέσα από τα μάτια των παιδιών, σχολιάζει σημαντικές στιγμές της νεότερης ιστορίας, ασκεί κοινωνική κριτική και φέρνει μια νέα πνοή στα ελληνικά σήριαλ. Κατά τη διάρκεια του επεισοδίου προβάλλονται αποσπάσματα από τη σειρά, στα οποία πρωταγωνιστούν η ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΔΙΑΒΑΤΗ, ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΖΩΡΤΖΗΣ, ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ, η ΔΕΣΠΩ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΟΥ, η ΑΝΝΥ ΠΑΣΠΑΤΗ και φυσικά ο ΗΛΙΑΣ ΓΙΑΝΝΙΤΣΟΣ και η ΠΕΜΥ ΖΟΥΝΗ".


2x04 (24). "Οι απόμαχοι"

Από το διαδικτυακό τόπο του Ψηφιακού Αρχείου της ΕΡΤ: "Στους «ΑΠΟΜΑΧΟΥΣ», που προβλήθηκε το 1982 από την ΕΡΤ, οι τρόφιμοι ενός γηροκομείου ξεσηκώνονται, όταν απολύεται ο ευσυνείδητος και αγαπημένος τους διευθυντής, που τον ενσαρκώνει ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΡΑΒΑΣ. Η σειρά έχει δυο σημαντικές πρωτιές, ο ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ εμφανίζεται για πρώτη φορά στα τηλεοπτικά δρώμενα ως σκηνοθέτης και ο ΛΑΚΗΣ ΛΑΖΟΠΟΥΛΟΣ ως σεναριογράφος. Ο ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ και ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΡΑΒΑΣ περιγράφουν τα στοιχεία εκείνα, που έκαναν τους τηλεθεατές να αγαπήσουν τους «ΑΠΟΜΑΧΟΥΣ». Οι ξεχωριστές ερμηνείες των ΔΕΣΠΩΣ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΟΥ, ΒΑΣΙΛΗ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ, ΑΛΕΚΑΣ ΠΑΪΖΗ, ΖΩΡΖ ΣΑΡΡΗ, ΝΙΚΟΥ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ, ΑΛΚΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗ και ΣΤΑΥΡΟΥ ΠΑΡΑΒΑ μπορούν να διαφανούν ακόμα και από τα αποσπάσματα, που προβάλλονται κατά τη διάρκεια της εκπομπής".


2x05 (25). "Τα καθημερινά, "Τρεις κι ο κούκος", "Μη μου γυρνάς την πλάτη". Συνέντευξη του Γιώργου Κωσταντίνου.

Από το διαδικτυακό τόπο του Ψηφιακού Αρχείου της ΕΡΤ: "Το εικοστό πέμπτο επεισόδιο της εκπομπής είναι αφιερωμένο στα οικογενειακά σήριαλ, που δημιουργήθηκαν από το 1983 και μετά και στον κύριο εμπνευστή τους και δημιουργό τους, τον ΓΙΩΡΓΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ. Το πρώτο οικογενειακό σήριαλ της δεύτερης περιόδου των ελληνικών σειρών ήταν «ΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ» του ΓΙΑΝΝΗ ΔΑΛΙΑΝΙΔΗ με πρωταγωνιστές τον ΓΙΩΡΓΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ και την ΞΕΝΙΑ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ. Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ μιλάει για την αγάπη του για το συγκεκριμένο είδος, περιγράφει την πλοκή των σειρών «ΤΡΕΙΣ ΚΙ Ο ΚΟΥΚΟΣ» και «ΜΗ ΜΟΥ ΓΥΡΝΑΣ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ». Προβάλλονται αποσπάσματα από τα δυο σήριαλ με πρωταγωνιστές στο πρώτο τον ΓΙΩΡΓΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, τον ΓΙΑΝΝΗ ΒΟΥΡΟ και την ΤΖΟΒΑΝΑ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗ και στο δεύτερο τον ΓΙΩΡΓΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, την ΜΙΡΚΑ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ και τον ΓΙΑΝΝΗ ΒΟΥΡΟ".


2x06 (26). "Η κάθοδος", "Κυρία Αρσενία σ'αγαπώ"

Από το διαδικτυακό τόπο του Ψηφιακού Αρχείου της ΕΡΤ: "Στο εικοστό έκτο επεισόδιο της εκπομπής παρουσιάζονται δυο σήριαλ της δεύτερης περιόδου, που προκάλεσαν αντιδράσεις από το κοινό και τελικά κόπηκαν. «Η ΚΑΘΟΔΟΣ», σε σκηνοθεσία του ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ, προκάλεσε έντονα σχόλια, καθώς περιέγραφε τη ζωή ενός ζευγαριού, που είχε μπλέξει στη δίνη των ναρκωτικών. Το σήριαλ, εξαιτίας του περιεχομένου και των σκληρών σκηνών, άλλαξε ώρα μετάδοσης και τελικά προβλήθηκε σε οκτώ επεισόδια αντί των προγραμματισμένων δεκατριών. Πρωταγωνιστές της σειράς, που ήταν εμπνευσμένη από το μυθιστόρημα του ΦΙΟΝΤΟΡ ΝΤΟΣΤΟΓΙΕΦΣΚΙ «ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΙ ΤΙΜΩΡΙΑ», ήταν ο ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΡΟΧΑΣ και η ΠΕΓΚΥ ΣΤΑΘΑΚΟΠΟΥΛΟΥ. Ο ΠΑΥΛΟΣ ΜΑΤΕΣΙΣ, ο σεναριογράφος και σκηνοθέτης της σειράς «ΚΥΡΙΑ ΑΡΣΕΝΙΑ Σ’ΑΓΑΠΩ», μιλάει για τον πόλεμο, που θεωρεί πως δέχτηκε το σήριαλ και σχολιάζει καυστικά τις κριτικές και το διοικητικό συμβούλιο της ΕΡΤ. Κατά τη διάρκεια του επεισοδίου προβάλλονται αποσπάσματα από το σήριαλ με πρωταγωνιστές τους ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΔΙΑΒΑΤΗ, ΝΤΟΡΑ ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΥ, ΝΑΤΑΣΑ ΤΣΑΓΚΑΡΙΣΙΑΝΟΥ και ΚΩΣΤΑ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗ".


2x07 (27). Η κυρία Ντορεμί

Από το διαδικτυακό τόπο του Ψηφιακού Αρχείου της ΕΡΤ: "Το εικοστό έβδομο επεισόδιο της εκπομπής είναι αφιερωμένο στο σήριαλ «Η ΚΥΡΙΑ ΝΤΟΡΕΜΙ», διακευή από το ομώνυμο αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα της ΛΙΛΙΚΑΣ ΝΑΚΟΥ. Η ηρωίδα της σειράς ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΚΡΗ επιστρέφοντας από το ΠΑΡΙΣΙ διορίζεται δασκάλα μουσικής σε σχολείο της ΚΡΗΤΗΣ, ερωτεύεται τον ΛΕΥΤΕΡΗ, ένα μαθητή της και αντιμετωπίζει τη σκληρότητα της κοινωνίας της ΚΡΗΤΗΣ. «Η ΚΥΡΙΑ ΝΤΟΡΕΜΙ» είναι η πρώτη σειρά, που κάνει πολιτική καταγραφή της περιόδου των αρχών του 1935. Η σειρά προκάλεσε κάποιες αντιδράσεις, που έφτασαν μέχρι τα έδρανα της Βουλής. Κατά τη διάρκεια του επεισοδίου προβάλλονται αποσπάσματα από το σήριαλ με πρωταγωνιστές την ΕΛΕΝΗ ΑΝΟΥΣΑΚΗ, τον ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΚΛΕΑ, τον ΓΙΩΡΓΟ ΚΕΝΤΡΟ, την ΑΝΝΑ ΜΑΚΡΑΚΗ και τον ΒΑΣΙΛΗ ΑΝΔΡΟΝΙΔΗ".


2x08 (28). "Το μινόρε της αυγής"

Από το διαδικτυακό τόπο του Ψηφιακού Αρχείου της ΕΡΤ: "Το εικοστό όγδοο επεισόδιο της εκπομπής είναι αφιερωμένο στο σήριαλ «ΤΟ ΜΙΝΟΡΕ ΤΗΣ ΑΥΓΗΣ», στο οποίο περιγράφεται η ζωή μιας ρεμπέτικης κομπανίας και ταυτόχρονα η εξέλιξη και η πορεία των λαϊκών μουσικών από το περιθώριο στην καταξίωση. Η σειρά αγαπήθηκε από τους τηλεθεατές και διήρκεσε δυο σεζόν. Τα τραγούδια, που έπαιζαν πρωταγωνιστικό ρόλο στο σήριαλ, ερμηνεύτηκαν από την ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΚΟΜΠΑΝΙΑ. Εκτός από τα όμορφα τραγούδια και οι ερμηνείες των ηθοποιών ΑΝΤΩΝΗ ΚΑΦΕΤΖΟΠΟΥΛΟΥ, ΓΙΑΝΝΗ ΖΑΒΡΑΔΙΝΟΥ, ΡΙΚΑΣ ΒΑΓΙΑΝΗ, ΤΙΜΟΥ ΠΕΡΛΕΓΚΑ, ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΤΑΛΕΙΦΟΥ, ΘΕΜΙΔΟΣ ΜΠΑΖΑΚΑ, ΝΤΙΝΑΣ ΚΩΝΣΤΑ, ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΣΟΦΙΑΝΟΥ και ΗΛΙΑ ΛΟΓΟΘΕΤΗ συνέβαλαν στην επιτυχία της σειράς. Οι Ηθοποιοί ΤΙΜΟΣ ΠΕΡΛΕΓΚΑΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΤΑΛΕΙΦΟΣ μιλούν με αγάπη για τους ήρωες, που ενσάρκωσαν, για την ιστορική περίοδο της ΕΛΛΑΔΑΣ, που διαδραματίζονται τα γεγονότα του σήριαλ και για τον Σκηνοθέτη τους, ΦΩΤΗ ΜΕΣΘΕΝΑΙΟ".


2x09 (29). "Χατζημανουήλ"

Από το διαδικτυακό τόπο του Ψηφιακού Αρχείου της ΕΡΤ: "Το εικοστό ένατο επεισόδιο της εκπομπής είναι αφιερωμένο στο σήριαλ «ΧΑΤΖΗΜΑΝΟΥΗΛ», διασκευή από το ομώνυμο μυθιστόρημα του ΘΡΑΣΟΥ ΚΑΣΤΑΝΑΚΗ. Ο σκηνοθέτης και Παραγωγός της σειράς ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΜΑΡΑΓΔΗΣ μιλάει για τον «πατέρα» της σκηνοθεσίας στα ελληνικά σήριαλ, τον ΒΑΣΙΛΗ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ, περιγράφει τη στιγμή που αποφάσισε, μετά από αναβολές, να γυρίσει τον «ΧΑΤΖΗΜΑΝΟΥΗΛ», αφηγείται στιγμές από τα γυρίσματα και εκφράζει την ικανοποίησή του για την «παράνομη» διανομή της σειράς στο εξωτερικό. Ο ΧΑΤΖΗΜΑΝΟΥΗΛ είναι ένας Έλληνας της ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ, που προσπαθεί με κάθε μέσο να επιβιώσει, να κερδίσει χρήματα και να ανέλθει κοινωνικά, αδιαφορώντας για την ηθική και τα ιερά της πατρίδας του. Το βιβλίο του ΘΡΑΣΟΥ ΚΑΣΤΑΝΑΚΗ παρουσιάζει την κοσμοπολίτικη αλλά και αμαρτωλή άποψη της ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ και ο σκηνοθέτης ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΜΑΡΑΓΔΗΣ κατορθώνει, αν και τα γυρίσματα έγιναν στη ΞΑΝΘΗ και στη λίμνη των ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, να μεταφέρει στη μικρή οθόνη τα χρώματα και τις μυρωδιές της σκοτεινής πλευράς της ΠΟΛΗΣ. Προβάλλονται αποσπάσματα από τη σειρά με πρωταγωνιστές τους ΓΙΑΝΝΗ ΜΟΡΤΖΟ, ΚΑΤΙΑ ΔΑΝΔΟΥΛΑΚΗ, ΔΑΝΗ ΚΑΤΡΑΝΙΔΗ, ΓΙΩΡΓΟ ΜΙΧΑΛΑΚΟΠΟΥΛΟ, ΜΠΕΤΥ ΒΑΛΑΣΗ και ΒΑΣΙΛΗ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟ".


2x10 (30). "Καπνισμένος ουρανός"

Από το διαδικτυακό τόπο του Ψηφιακού Αρχείου της ΕΡΤ: "Το τριακοστό επεισόδιο της εκπομπής είναι αφιερωμένο στο σήριαλ «ΚΑΠΝΙΣΜΕΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ», διασκευή από το ομώνυμο μυθιστόρημα του ΚΩΣΤΑ ΚΟΤΖΙΑ, στο οποίο περιγράφεται η ζωή των ανθρώπων σε μια αθηναϊκή γειτονιά την περίοδο της Δικτατορίας του ΙΩΑΝΝΗ ΜΕΤΑΞΑ, της Κατοχής και της Αντίστασης. Η ΜΑΡΘΑ ΒΟΥΡΤΣΗ, πρωταγωνίστρια της σειράς, μιλάει για την ευτυχή συγκυρία της συνεργασίας με αξιόλογους ηθοποιούς και με τον Σκηνοθέτη ΚΩΣΤΑ ΚΟΥΤΣΟΜΥΤΗ, κρίνει με αυστηρότητα το ελληνικό κοινό και περιγράφει τον χαρακτήρα της ηρωίδας, που ενσαρκώνει. Ο σκηνοθέτης ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΥΤΣΟΜΥΤΗΣ τονίζει την συμβολή στην επιτυχία της σειράς στην ερμηνεία των καλών ηθοποιών, που επέλεξε για τον «ΚΑΠΝΙΣΜΕΝΟ ΟΥΡΑΝΟ» και χαρακτηρίζει τη σειρά κοινωνική και όχι πολιτική. Προβάλλονται αποσπάσματα από το σήριαλ, που προβλήθηκε το 1985 με πρωταγωνιστές τους ΜΑΡΘΑ ΒΟΥΡΤΣΗ, ΓΙΩΡΓΟ ΜΙΧΑΛΑΚΟΠΟΥΛΟ, ΕΡΣΗ ΜΑΛΙΚΕΝΖΟΥ, ΓΙΩΡΓΟ ΜΟΣΧΙΔΗ, ΤΑΣΟ ΚΩΣΤΗ, ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ και ΣΠΥΡΟ ΜΙΣΘΟ".


2x11 (31). "Ακυβέρνητες πολιτείες"

Από το διαδικτυακό τόπο του Ψηφιακού Αρχείου της ΕΡΤ: "Το τριακοστό πρώτο επεισόδιο της εκπομπής είναι αφιερωμένο στη διεθνή συμπαραγωγή «ΑΚΥΒΕΡΝΗΤΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ» σε σκηνοθεσία του ΡΟΒΗΡΟΥ ΜΑΝΘΟΥΛΗ. Η ΡΕΝΑ ΘΕΟΛΟΓΙΔΟΥ τονίζει ότι η διασκευή του μυθιστορήματος του ΣΤΡΑΤΗ ΤΣΙΡΚΑ είχε όλες τις προϋποθέσεις για να γίνει μια επιτυχία, παρ’όλα αυτά δεν κατόρθωσε να τραβήξει το ενδιαφέρον των τηλεθεατών. Η σκηνοθεσία του ΡΟΒΗΡΟΥ ΜΑΝΘΟΥΛΗ, τα σκηνικά της ΝΤΕΝΗΣ ΒΑΧΛΙΩΤΗ, η φωτογραφία του ΝΙΚΟΥ ΣΜΑΡΑΓΔΗ και η συμμετοχή Ελλήνων και ξένων ηθοποιών δημιούργησε την κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα των ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ, αλλά δεν μετέφερε στο τηλεοπτικό κοινό τον όγκο της τριλογίας του ΣΤΡΑΤΗ ΤΣΙΡΚΑ. Κατά τη διάρκεια του επεισοδίου προβάλλονται αποσπάσματα από τη σειρά με πρωταγωνιστές τους ΓΙΩΡΓΟ ΧΩΡΑΦΑ, ΜΑΡΙΝΑ ΒΛΑΝΤΥ, ΕΛΕΟΝΟΡΕ ΧΙΡΤ και ΤΖΟΥΛΙΑΝΑ ΣΑΜΑΡΙΝ".


2x12 (32). "Αττίκ"

Από το διαδικτυακό τόπο του Ψηφιακού Αρχείου της ΕΡΤ: "Το τριακοστό δεύτερο επεισόδιο της εκπομπής είναι αφιερωμένο στο σήριαλ «ΑΤΤΙΚ», στο οποίο περιγράφεται η ζωή του μουσικοσυνθέτη ΚΛΕΩΝΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ, γνωστού ως ΑΤΤΙΚ, ο οποίος επηρέασε την ελαφρά ελληνική μουσική στις δεκαετίες 1930-1940. Η ανηψιά του ΑΤΤΙΚ, ΠΕΛΕΙΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΤΖΑΡΤΙΛΗ αφηγείται ιστορίες από τη ζωή του Μουσικοσυνθέτη και περιγράφει τα περιστατικά, που τον ενέπνευσαν για να γράψει τα τραγούδια του «ΕΙΔΑ ΜΑΤΙΑ. . . », «ΖΗΤΑΤΕ ΝΑ ΣΑΣ ΠΩ» και «ΠΑΠΑΡΟΥΝΑ». Η σειρά ήταν σε σκηνοθεσία του ΚΩΣΤΑ ΑΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ, σε σενάριο του ΑΛΕΚΟΥ ΣΑΚΕΛΑΡΙΟΥ και με πρωταγωνιστές τον ΜΙΜΗ ΧΡΥΣΟΜΑΛΛΗ, τον ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟ, την ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΑΓΚΟΥ. Προβάλλονται αποσπάσματα από τη σειρά και το επεισόδιο πλημμυρίζει από τις ρομαντικές μελωδίες των τραγουδιών του ΑΤΤΙΚ".


2x13 (33). "Μαντάμ Σουσού"

Από το διαδικτυακό τόπο του Ψηφιακού Αρχείου της ΕΡΤ: "Το τριακοστό τρίτο επεισόδιο της εκπομπής είναι αφιερωμένο στο ριμέικ του σήριαλ «ΜΑΝΤΑΜ ΣΟΥΣΟΥ», διασκευή του χιουμοριστικού αφηγήματος του ΔΗΜΗΤΡΗ ΨΑΘΑ, σε σκηνοθεσία του ΘΑΝΑΣΗ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ και παραγωγή και σενάριο της ΕΛΒΙΡΑΣ ΡΑΛΛΗ. Η «ΜΑΝΤΑΜ ΣΟΥΣΟΥ» είχε καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία την δύσκολη τηλεοπτική χρονιά του 1986. Η ΜΑΝΤΑΜ ΣΟΥΣΟΥ μετακομίζει από τη φτωχογειτονιά του ΒΥΘΟΥΛΑ στο ΚΟΛΩΝΑΚΙ, χωρίζει τον ιχθυοπώλη ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗ και μπλέκει στα δίχτυα του προικοθήρα ΜΗΝΑ ΚΑΤΑΚΟΥΖΗΝΟΥ. Η ΑΝΝΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ, που ερμηνεύει με εκπληκτικό τρόπο την ΣΟΥΣΟΥ και ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ, ο ταλαίπωρος ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ, μιλούν στην εκπομπή για τη συμμετοχή τους στο σήριαλ, για την αξία των κειμένων του ΔΗΜΗΤΡΗ ΨΑΘΑ και για το ηθικό δίδαγμα της «ΜΑΝΤΑΜ ΣΟΥΣΟΥ». Κατά τη διάρκεια του επεισοδίου προβάλλονται σκηνές από τη σειρά με πρωταγωνιστές την ΑΝΝΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ, τον ΘΑΝΑΣΗ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ, τον ΠΑΝΟ ΧΑΤΖΗΚΟΥΤΣΕΛΗ και τον ΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟ".


2x14 (34). "Χαίρε Τάσο Καρατάσο"

Από το διαδικτυακό τόπο του Ψηφιακού Αρχείου της ΕΡΤ: "Το τριακοστό τέταρτο επεισόδιο της εκπομπής είναι αφιερωμένο στη δεύτερη συνάντηση στη μικρή οθόνη του σκηνοθέτη ΓΙΑΝΝΗ ΣΜΑΡΑΓΔΗ και του ηθοποιού ΓΙΑΝΝΗ ΜΟΡΤΖΟΥ στο σήριαλ «ΧΑΙΡΕ ΤΑΣΟ ΚΑΡΑΤΑΣΟ». Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΡΤΖΟΣ περιγράφει τον ήρωα ως τον απλό Νεοέλληνα, που θέλει να ανέβει κοινωνικά και παίρνοντας την εξουσία στα χέρια του μπορεί να γίνει επικίνδυνος. Η αφορμή για το σενάριο ήταν η αληθινή ιστορία ενός συγγενή του ΓΙΑΝΝΗ ΜΟΡΤΖΟΥ, που ανέλαβε καθήκοντα σε θέση εξουσίας κατά τη διάρκεια της επταετίας. Ο ηθοποιός ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΡΜΕΝΗΣ επιλέχτηκε από τους δυο παραπάνω για τη συγγραφή του σεναρίου. Ο σεναριογράφος περιγράφει τα στοιχεία εκείνα, που έκαναν τη σειρά να έχει τόσο μεγάλη επιτυχία. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής προβάλλονται αποσπάσματα από τη σειρά με πρωταγωνιστές τους ΓΙΑΝΝΗ ΜΟΡΤΖΟ, ΗΛΙΑ ΛΟΓΟΘΕΤΗ, ΒΑΣΙΛΗ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟ, ΣΤΑΥΡΟ ΞΕΝΙΔΗ, ΝΤΙΝΑ ΚΩΝΣΤΑ, ΛΗΔΑ ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗ, ΓΙΩΡΓΟ ΜΟΣΧΙΔΗ και ΕΛΕΝΗ ΡΑΝΤΟΥ".


2x15 (35). Αναδρομή στις προηγούμενες εκπομπές (τελευταία εκπομπή 2ου κύκλου)

Από το διαδικτυακό τόπο του Ψηφιακού Αρχείου της ΕΡΤ: "Το τριακοστό πέμπτο επεισόδιο της εκπομπής είναι μια αναδρομή σε όλα τα επεισόδια και στις πιο αγαπημένες ελληνικές σειρές. Η εκπομπή είναι μια επιτομή στην ιστορία του ελληνικού σήριαλ. Πρωταγωνιστές και συντελεστές των ιστορικών πια σήριαλ θυμούνται και αφηγούνται στιγμές από τα γυρίσματα και μιλούν με αγάπη και νοσταλγία για τη συμμετοχή τους στις σειρές. Προβάλλονται αποσπάσματα από τους «ΠΑΝΘΕΟΥΣ», τον «ΠΑΡΑΞΕΝΟ ΤΑΞΙΔΙΩΤΗ», τον «ΑΓΝΩΣΤΟ ΠΟΛΕΜΟ», το «Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΞΑΝΑΣΤΑΥΡΩΝΕΤΑΙ», τον «ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟ», το «ΚΥΡΙΑ ΑΡΣΕΝΙΑ Σ’ΑΓΑΠΩ», την «ΚΑΘΟΔΟ», την «ΑΣΤΡΟΦΕΓΓΙΑ», τον «ΚΑΠΝΙΣΜΕΝΟ ΟΥΡΑΝΟ», τα «ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΑ» και από την «ΔΑΣΚΑΛΑ ΜΕ ΤΑ ΧΡΥΣΑ ΜΑΤΙΑ»".



Επαναλήψεις: 1995 (ΕΤ1)

Παρουσιαστές: Ρένα Θεολογίδου

Συμμετέχοντες: Ντέπυ Γκολεμά

Καλεσμένοι: Κική Σεγδίτσα

Γιάννης Μιχαλόπουλος

Νίκος Φώσκολος

Κατερίνα Γιουλάκη

Μανώλης Μαυρομάτης

Γιώργος Μιχαλακόπουλος

Κώστας Κουτσομύτης

Γιάννης Φίλιππας

Νόνικα Γαληνέα

Αλέξης Δαμιανός

Βαγγέλης Γκούφας

Κώστας Αρζόγλου

Μαίρη Χαλκιά

Κώστας Καφάσης

Σάσα Καστούρα

Κώστας Βουτσάς

Γιάννης Δαλιανίδης

Νίκος Δαδινόπουλος

Ρένα Παγκράτη

Μαίρη Ευαγγέλου

Μάριος Ποντίκας

Ελένη Ανουσάκη

Συζητήστε για την τηλεοπτική σειρά στο Retromaniax.gr


Τίτλοι έναρξης (Β' κύκλος)


Συνέντευξη του Γιάννη Δαλιανίδη, του Νίκου Δαδινόπουλου και της Ρένας Παγκράτη στη Ρένα Θεολογίδου (από το αφιέρωμα της εκπομπής στο Λούνα Παρκ)


Τα λόγια της Ρένας Θεολογίδου σχετικά με την τύχη των σειρών της ΕΡΤ (από την τελευταία εκπομπή - ανασκόπηση)