Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Αντώνης Τραυλαντώνης»

Από retroDB
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Γραμμή 3: Γραμμή 3:
|dod=1943
|dod=1943


|com=Ο Αντώνης Τραυλαντώνης γεννήθηκε στο Μεσολόγγι. Το πραγματικό του όνομα είναι '''Αντώνης Χρυσικόπουλος'''. Πατέρας του είναι ο έμπορος Κωνσταντίνος Χρυσικόπουλος, μητέρα του η Κυράνα Χρυσικοπούλου και είχε δύο αδέρφια, τον Νίκο Χρυσικόπουλο και τη Βασιλική Χρυσικοπούλου. Σπούδασε στη "Φιλοσοφική Σχολή" του "Πανεπιστημίου Αθηνών" και μελέτησε μόνος ιταλικά, γαλλικά και γερμανικά. Διορίστηκε στη δημόσια εκπαίδευση και εργάστηκε σε πολλές πόλεις της επαρχίας, ιδιαίτερα στην Κέρκυρα, ενώ διετέλεσε επίσης μέλος του κεντρικού εποπτικού συμβουλίου για τη Δημοτική Εκπαίδευση και πρόεδρος του Εκπαιδευτικού Συμβουλίου από το 1924 ως το 1925. Στην τελευταία θέση του διακρίθηκε για τις προοδευτικές εκπαιδευτικές ιδέες του, ιδιαίτερα στο χώρο της διδασκαλίας της νεοελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας. Το 1925 αποχώρησε από τον εκπαιδευτικό χώρο και αφοσιώθηκε στη λογοτεχνία. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του τα πέρασε στο δήμο Ζωγράφου, ζώντας μια εξαιρετικά λιτή ζωή. Πέθανε από τις κακουχίες κατά τη διάρκεια της Κατοχής το 1943 στο νοσοκομείο του "Ευαγγελισμού". Αναφέρεται ως σεμνός και μοναχικός άνθρωπος. Η πρώτη εμφάνιση του Τραυλαντώνη στη λογοτεχνία σημειώθηκε το 1890 οπότε άρχισε να δημοσιεύει διηγήματα στην εφημερίδα "Αττική". Ακολούθησε από το 1892 συνεργασία του με την εφημερίδα "Άστυ", όπου δημοσίευσε το εκτενές πεζογράφημα "Διετής Θητεία", ενώ γνωστό στο ευρύτερο κοινό τον κατέστησε η νουβέλα "Η Εξαδέλφη" που δημοσιεύτηκε στο "Άστυ" επίσης το 1895. Συνεργάστηκε με πολλές εφημερίδες και περιοδικά (όπως ο "Παρνασσός", η "Εστία", η "Ανάπλασις", η "Λαογραφία"). Άριστος γνώστης της αρχαίας ελληνικής και λατινικής γλώσσας στράφηκε σύντομα από την καθαρεύουσα στη δημοτική. Η γραφή του εντάσσεται στο χώρο της ρεαλιστικής ηθογραφίας με παράλληλη παρουσία αυτοβιογραφικών και φυσιολατρικών, ποιητικών και ψυχογραφικών στοιχείων. Στη θεματική του κυριαρχούν η καθημερινή ζωή, ο έρωτας και η διάσταση ανάμεσα στην κοινωνική και ατομική ηθική, ενώ στα πρώτα του έργα δανείστηκε θέματα από τη ελληνική και ρωμαϊκή αρχαιότητα.
|com=Γεννήθηκε στο Μεσολόγγι. Το πραγματικό του όνομα είναι '''Αντώνης Χρυσικόπουλος'''. Πατέρας του είναι ο έμπορος Κωνσταντίνος Χρυσικόπουλος, μητέρα του η Κυράνα Χρυσικοπούλου και είχε δύο αδέρφια, τον Νίκο Χρυσικόπουλο και τη Βασιλική Χρυσικοπούλου. Σπούδασε στη "Φιλοσοφική Σχολή" του "Πανεπιστημίου Αθηνών" και μελέτησε μόνος ιταλικά, γαλλικά και γερμανικά. Διορίστηκε στη δημόσια εκπαίδευση και εργάστηκε σε πολλές πόλεις της επαρχίας, ιδιαίτερα στην Κέρκυρα, ενώ διετέλεσε επίσης μέλος του κεντρικού εποπτικού συμβουλίου για τη Δημοτική Εκπαίδευση και πρόεδρος του Εκπαιδευτικού Συμβουλίου από το 1924 ως το 1925. Στην τελευταία θέση του διακρίθηκε για τις προοδευτικές εκπαιδευτικές ιδέες του, ιδιαίτερα στο χώρο της διδασκαλίας της νεοελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας. Το 1925 αποχώρησε από τον εκπαιδευτικό χώρο και αφοσιώθηκε στη λογοτεχνία. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του τα πέρασε στο δήμο Ζωγράφου, ζώντας μια εξαιρετικά λιτή ζωή. Πέθανε από τις κακουχίες κατά τη διάρκεια της Κατοχής το 1943 στο νοσοκομείο του "Ευαγγελισμού". Αναφέρεται ως σεμνός και μοναχικός άνθρωπος. Η πρώτη εμφάνιση του Τραυλαντώνη στη λογοτεχνία σημειώθηκε το 1890 οπότε άρχισε να δημοσιεύει διηγήματα στην εφημερίδα "Αττική". Ακολούθησε από το 1892 συνεργασία του με την εφημερίδα "Άστυ", όπου δημοσίευσε το εκτενές πεζογράφημα "Διετής Θητεία", ενώ γνωστό στο ευρύτερο κοινό τον κατέστησε η νουβέλα "Η Εξαδέλφη" που δημοσιεύτηκε στο "Άστυ" επίσης το 1895. Συνεργάστηκε με πολλές εφημερίδες και περιοδικά (όπως ο "Παρνασσός", η "Εστία", η "Ανάπλασις", η "Λαογραφία"). Άριστος γνώστης της αρχαίας ελληνικής και λατινικής γλώσσας στράφηκε σύντομα από την καθαρεύουσα στη δημοτική. Η γραφή του εντάσσεται στο χώρο της ρεαλιστικής ηθογραφίας με παράλληλη παρουσία αυτοβιογραφικών και φυσιολατρικών, ποιητικών και ψυχογραφικών στοιχείων. Στη θεματική του κυριαρχούν η καθημερινή ζωή, ο έρωτας και η διάσταση ανάμεσα στην κοινωνική και ατομική ηθική, ενώ στα πρώτα του έργα δανείστηκε θέματα από τη ελληνική και ρωμαϊκή αρχαιότητα.


|trivia=
|trivia=
}}
}}

Αναθεώρηση της 21:56, 25 Οκτωβρίου 2015

Ημερομηνία γέννησης: 1867

Ημερομηνία θανάτου: 1943


Σειρές βασισμένες σε έργα του/της:

Σελίδα περιεχομένου Έτος Κανάλι
Κρουσταλλένια 1981|1981 ΥΕΝΕΔ
Λεηλασία μιας ζωής 1978|1978 ΕΡΤ

Κινηματογραφικές ταινίες βασισμένες σε έργα του/της:


Τηλεταινίες βασισμένες σε έργα του/της:

Σελίδα περιεχομένου Έτος Κανάλι
Τα Χριστούγεννα του Αμερικανού 1978|1978 ΕΡΤ

Βιντεοταινίες βασισμένες σε έργα του/της:


Θεατρικές παραστάσεις βασισμένες σε έργα του/της:


Εκπομπές στις οποίες συμμετείχε:


Τηλεπαιχνίδια στα οποία συμμετείχε:


Βιογραφία: Γεννήθηκε στο Μεσολόγγι. Το πραγματικό του όνομα είναι Αντώνης Χρυσικόπουλος. Πατέρας του είναι ο έμπορος Κωνσταντίνος Χρυσικόπουλος, μητέρα του η Κυράνα Χρυσικοπούλου και είχε δύο αδέρφια, τον Νίκο Χρυσικόπουλο και τη Βασιλική Χρυσικοπούλου. Σπούδασε στη "Φιλοσοφική Σχολή" του "Πανεπιστημίου Αθηνών" και μελέτησε μόνος ιταλικά, γαλλικά και γερμανικά. Διορίστηκε στη δημόσια εκπαίδευση και εργάστηκε σε πολλές πόλεις της επαρχίας, ιδιαίτερα στην Κέρκυρα, ενώ διετέλεσε επίσης μέλος του κεντρικού εποπτικού συμβουλίου για τη Δημοτική Εκπαίδευση και πρόεδρος του Εκπαιδευτικού Συμβουλίου από το 1924 ως το 1925. Στην τελευταία θέση του διακρίθηκε για τις προοδευτικές εκπαιδευτικές ιδέες του, ιδιαίτερα στο χώρο της διδασκαλίας της νεοελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας. Το 1925 αποχώρησε από τον εκπαιδευτικό χώρο και αφοσιώθηκε στη λογοτεχνία. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του τα πέρασε στο δήμο Ζωγράφου, ζώντας μια εξαιρετικά λιτή ζωή. Πέθανε από τις κακουχίες κατά τη διάρκεια της Κατοχής το 1943 στο νοσοκομείο του "Ευαγγελισμού". Αναφέρεται ως σεμνός και μοναχικός άνθρωπος. Η πρώτη εμφάνιση του Τραυλαντώνη στη λογοτεχνία σημειώθηκε το 1890 οπότε άρχισε να δημοσιεύει διηγήματα στην εφημερίδα "Αττική". Ακολούθησε από το 1892 συνεργασία του με την εφημερίδα "Άστυ", όπου δημοσίευσε το εκτενές πεζογράφημα "Διετής Θητεία", ενώ γνωστό στο ευρύτερο κοινό τον κατέστησε η νουβέλα "Η Εξαδέλφη" που δημοσιεύτηκε στο "Άστυ" επίσης το 1895. Συνεργάστηκε με πολλές εφημερίδες και περιοδικά (όπως ο "Παρνασσός", η "Εστία", η "Ανάπλασις", η "Λαογραφία"). Άριστος γνώστης της αρχαίας ελληνικής και λατινικής γλώσσας στράφηκε σύντομα από την καθαρεύουσα στη δημοτική. Η γραφή του εντάσσεται στο χώρο της ρεαλιστικής ηθογραφίας με παράλληλη παρουσία αυτοβιογραφικών και φυσιολατρικών, ποιητικών και ψυχογραφικών στοιχείων. Στη θεματική του κυριαρχούν η καθημερινή ζωή, ο έρωτας και η διάσταση ανάμεσα στην κοινωνική και ατομική ηθική, ενώ στα πρώτα του έργα δανείστηκε θέματα από τη ελληνική και ρωμαϊκή αρχαιότητα.

Trivia:

Συζητήστε για τον/την συγγραφέα "{{{Sname}}}" στο Retromaniax.gr