Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Λέλα Ησαΐα»

Από retroDB
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
 
(2 ενδιάμεσες αναθεωρήσεις από τον ίδιο χρήστη δεν εμφανίζεται)
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
<gallery>
<gallery>
Image: lelaisaia1.JPG
Image: lelaisaia1.JPG
Image: lelaisaia2.JPG|Στην παράσταση "Το χαλάζι" (1956)
Image: lelaisaia2.JPG|Στη θεατρική παράσταση "Το Χαλάζι".
</gallery>
</gallery>
{{actor
{{actor
Γραμμή 7: Γραμμή 7:
|dod=1959
|dod=1959


|com=Γεννήθηκε στον Πειραιά. Αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, στη σκηνή του οποίου πρωτοεμφανίστηκε το 1932 στο έργο "Ιούλιος Καίσαρ" του William Shakespeare, στον ρόλο της Καλπουρνίας, σε σκηνοθεσία Φώτου Πολίτη. Εμφανίστηκε, με σκηνοθέτη τον Φώτο Πολίτη, στις παραστάσεις "Γιάννης Γαβριήλ Μπόρκμαν" του Henrik Ibsen, "Ενώ το πλοίο ταξιδεύει" της Γαλάτειας Καζαντζάκη, θάνατος του Δαντόν" του Georg Büchner και "Ποπολάρος" του Γρηγορίου Ξενόπουλου.  
|com=Γεννήθηκε στον Πειραιά. Το πλήρες όνομά της ήταν '''Λέλα Ησαΐα-Στρατήγη''', παντρεμένη με τον δικηγόρο Ευάγγελο Στρατήγη. Ο αδελφός της, Ανδρέας Ησαΐας, ήταν πιανίστας, συνθέτης και στιχουργός. Αποφοίτησε από τη "Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου", στη σκηνή του οποίου πρωτοεμφανίστηκε το 1932 στο έργο "Ιούλιος Καίσαρ" του [[William Shakespeare|'''Ουίλιαμ Σαίξπηρ''']], στον ρόλο της Καλπουρνίας, σε σκηνοθεσία [[Φώτος Πολίτης|'''Φώτου Πολίτη''']]. Με σκηνοθέτη τον Φώτο Πολίτη εμφανίστηκε, ακόμη, στις παραστάσεις "Γιάννης Γαβριήλ Μπόρκμαν" του [[Henrik Ibsen|'''Ερρίκου Ίψεν''']] και Θάνατος του Δαντόν" του [[Georg Buchner|'''Γκέοργκ Μπύχνερ''']].


Από το καλοκαίρι του 1933 και μέχρι το 1935 συνεργάστηκε με τον θίασο της Μαρίκας Κοτοπούλη. Ακολούθησε, από το 1936 μέχρι το 1941, η συνεργασία της με τον θίασο της Κατερίνας Ανδρεάδη, με εξαίρεση την περίοδο 1939-1940, διάστημα κατά το οποίο ερμήνευσε πρωταγωνιστικούς ρόλους στο περιοδεύον κλιμάκιο του Εθνικού Θεάτρου "Άρμα Θέσπιδος", με σκηνοθέτη τον Πέλο Κατσέλη.
Από το καλοκαίρι του 1933 και μέχρι το 1935 συνεργάστηκε με τον "Θίασο της Μαρίκας Κοτοπούλη". Ακολούθησε, από το 1936 μέχρι το 1941, η συνεργασία της με τον "Θίασο της Κατερίνας Ανδρεάδη", με εξαίρεση την περίοδο 1939-1940, διάστημα κατά το οποίο ερμήνευσε πρωταγωνιστικούς ρόλους στο περιοδεύον κλιμάκιο του "Εθνικού Θεάτρου", "Άρμα Θέσπιδος", με σκηνοθέτη τον [[Πέλος Κατσέλης|'''Πέλο Κατσέλη''']].


Το 1942 εμφανίστηκε στο θέατρο Κυβέλης με το "Θέατρο Αθηνών" του Κωστή Μπαστιά. Από το 1944 επέστρεψε στο Εθνικό Θέατρο, όπου παρέμεινε επί σειρά ετών μέχρι το τέλος της καριέρας της. Η τελευταία της σκηνική εμφάνιση ήταν το 1958, στην "Τέσσα" του Jean Giraudoux, σε σκηνοθεσία του Αλέξη Σολομού.  
Το 1942 εμφανίστηκε στο "Θέατρο Κυβέλης" με το "Θέατρο Αθηνών" του [[Κωστής Μπαστιάς|'''Κωστή Μπαστιά''']]. Από το 1944 επέστρεψε στο "Εθνικό Θέατρο", όπου παρέμεινε επί σειρά ετών μέχρι το τέλος της καριέρας της. Η τελευταία της σκηνική εμφάνιση ήταν το 1958 στην "Τέσσα" του [https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%96%CE%B1%CE%BD_%CE%96%CE%B9%CF%81%CF%89%CE%BD%CF%84%CE%BF%CF%8D '''Ζαν Ζιρωντού'''], σε σκηνοθεσία του [[Αλέξης Σολομός|'''Αλέξη Σολομού''']].


|trivia=Το πλήρες όνομά της ήταν Λέλα Ησαϊα-Στρατήγη, παντρεμένη με τον δικηγόρο Ευάγγελο Στρατήγη. Ο αδελφός της, Ανδρέας Ησαϊας, ήταν πιανίστας, συνθέτης και στιχουργός.
|trivia=
}}
}}

Τελευταία αναθεώρηση της 10:47, 24 Ιουλίου 2020

Ημερομηνία Γέννησης: 1898

Ημερομηνία Θανάτου: 1959


Τηλεοπτικές σειρές στις οποίες έχει παίξει:


Κινηματογραφικές ταινίες στις οποίες έχει παίξει:


Τηλεταινίες στις οποίες έχει παίξει:


Βιντεοταινίες στις οποίες έχει παίξει:


Μαγνητοσκοπημένες θεατρικές παραστάσεις στις οποίες έχει παίξει:


Θεατρικές παραστάσεις στις οποίες έχει παίξει:

Σελίδα περιεχομένου Έτος
Άνθρωπος και Υπεράνθρωπος 1947
Ενώ το Πλοίο Ταξιδεύει 1932
Η Ηδονή της Τιμιότητος 1956
Ιούλιος Καίσαρ 1932
Λόξες Γυναικών 1938
Ο Ταρτούφος (1944) 1944
Ο θείος Βάνιας (1953) 1953
Ποπολάρος 1933
Τέσσα 1958


Εκπομπές στις οποίες συμμετείχε ή τις οποίες παρουσίαζε:


Τηλεπαιχνίδια τα οποία παρουσίαζε ή στα οποία συμμετείχε:


Επεισόδια σειρών μυθοπλασίας & εκπομπών στα οποία συμμετείχε ή παρουσίαζε:


Μεταγλωττισμένες παραγωγές στις οποίες συμμετείχε:


Έχει τραγουδήσει:


Βιογραφία: Γεννήθηκε στον Πειραιά. Το πλήρες όνομά της ήταν Λέλα Ησαΐα-Στρατήγη, παντρεμένη με τον δικηγόρο Ευάγγελο Στρατήγη. Ο αδελφός της, Ανδρέας Ησαΐας, ήταν πιανίστας, συνθέτης και στιχουργός. Αποφοίτησε από τη "Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου", στη σκηνή του οποίου πρωτοεμφανίστηκε το 1932 στο έργο "Ιούλιος Καίσαρ" του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, στον ρόλο της Καλπουρνίας, σε σκηνοθεσία Φώτου Πολίτη. Με σκηνοθέτη τον Φώτο Πολίτη εμφανίστηκε, ακόμη, στις παραστάσεις "Γιάννης Γαβριήλ Μπόρκμαν" του Ερρίκου Ίψεν και "Ο Θάνατος του Δαντόν" του Γκέοργκ Μπύχνερ.

Από το καλοκαίρι του 1933 και μέχρι το 1935 συνεργάστηκε με τον "Θίασο της Μαρίκας Κοτοπούλη". Ακολούθησε, από το 1936 μέχρι το 1941, η συνεργασία της με τον "Θίασο της Κατερίνας Ανδρεάδη", με εξαίρεση την περίοδο 1939-1940, διάστημα κατά το οποίο ερμήνευσε πρωταγωνιστικούς ρόλους στο περιοδεύον κλιμάκιο του "Εθνικού Θεάτρου", "Άρμα Θέσπιδος", με σκηνοθέτη τον Πέλο Κατσέλη.

Το 1942 εμφανίστηκε στο "Θέατρο Κυβέλης" με το "Θέατρο Αθηνών" του Κωστή Μπαστιά. Από το 1944 επέστρεψε στο "Εθνικό Θέατρο", όπου παρέμεινε επί σειρά ετών μέχρι το τέλος της καριέρας της. Η τελευταία της σκηνική εμφάνιση ήταν το 1958 στην "Τέσσα" του Ζαν Ζιρωντού, σε σκηνοθεσία του Αλέξη Σολομού.

Trivia:

Συζητήστε για τον/την ηθοποιό "{{{Sname}}}" στο Retromaniax.gr