Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Εδμόνδος Φυρστ»

Από retroDB
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
 
(3 ενδιάμεσες εκδόσεις από 2 χρήστες δεν εμφανίζονται)
Γραμμή 3: Γραμμή 3:
|dod=1947
|dod=1947


|com=
|com=Έλληνας, (Βαυαρικής καταγωγής), δραματικός ηθοποιός. Γεννήθηκε στην Αθήνα. Ανέβηκε πρώτη φορά στη θεατρική σκηνή σε ηλικία 21 ετών, το 1888, όπου και εργάσθηκε με τους τότε σπουδαίους θιάσους της Αθήνας Ν. Καρδοβίλη και Ευαγγελίας Παρασκευοπούλου μέχρι το 1890. Από εκείνο το έτος και μέχρι το 1901 όπου προσλήφθηκε από το Βασιλικό Θέατρο (Αθήνα), συνεργάσθηκε με το θίασο των αδελφών Ταβουλάρη. Το 1894 νυμφεύτηκε την κόρη του Διονυσίου Ταβουλάρη, Ελένη, με την οποία και πρωταγωνίστησε στο Βασιλικό Θέατρο στον "Φάουστ" του Γκαίτε, "Αμαξά Ένσελ" (ή Αμαξηλάτη Ένσελ) του Χάουπτμαν, "Οιδίπους τύραννος" του Σοφοκλή, "Φαύστα και Νικηφόρος Φωκάς" του Δ. Βερναρδάκη, "Οθέλλος" του Σαίξπηρ, "Βουλιαγμένη καμπάνα" του Χάουτμαν, "Χρηματιστής" του Μιρμπώ, "Οιδίπους επί Κολωνώ" του Σοφοκλή, κ.ά..
Μετά όμως το κλείσιμο του θεάτρου αυτού σχημάτισε κατά καιρούς δικούς του θιάσους με πρωταγωνίστριες τη Μαρίκα Κοτοπούλη, την Κυβέλη Θεοδωρίδου και τη Ροζαλία Νίκα.
Ο Εδμόνδος Φυρστ διέπρεψε κυρίως σε δραματικούς και τραγικούς ρόλους και ιδιαίτερα τον "Οιδίποδα Τύραννο" του Σοφοκλή, τον "Λουδοβίκο ΙΑ΄" του Δελαβίνι, στο "Φτωχόκοσμο" του Ντοστογιέβσκι, το "Χαλασμένο σπίτι" του Σπ. Μελά, κ.ά. Μέχρι πριν το τέλος της ζωής του εμφανιζόταν έκτακτα σε διάφορες καλλιτεχνικές παραστάσεις. Πέθανε στην Αθήνα το 1947.


|trivia=Υπήρξε σύζυγος της, επίσης ηθοποιού, '''Ελένης Φυρστ'''.
|trivia=Υπήρξε σύζυγος της, επίσης ηθοποιού, '''Ελένης Φυρστ''', κόρης του θιασάρχη '''Διονυσίου Ταβουλάρη''' με την οποία απέκτησε τρείς γιούς. Το 1962 ο εγγονός του  Εδμόνδος Φυρστ, θεατρικός επιχειρηματίας της εποχής, αγόρασε το θέατρο Σαμαρτζή που μετονομάστηκε σε θέατρο Φυρστ.
}}
}}

Τελευταία αναθεώρηση της 21:03, 29 Απριλίου 2024

Ημερομηνία Γέννησης: 1867

Ημερομηνία Θανάτου: 1947


Τηλεοπτικές σειρές στις οποίες έχει παίξει:


Κινηματογραφικές ταινίες στις οποίες έχει παίξει:

Σελίδα περιεχομένου Έτος
Η Μπόρα (1929) 1929


Τηλεταινίες στις οποίες έχει παίξει:


Βιντεοταινίες στις οποίες έχει παίξει:


Μαγνητοσκοπημένες θεατρικές παραστάσεις στις οποίες έχει παίξει:


Θεατρικές παραστάσεις στις οποίες έχει παίξει:

Σελίδα περιεχομένου Έτος
Αδριανή Λεκουβρέρ 1894
Δον Κάρλος, Ινφάντης της Ισπανίας (1905) 1905
Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας (1897) 1897
Οιδίπους Τύραννος (1903) 1903
Οιδίπους Τύραννος (1905) 1905
Οιδίπους Τύραννος (1906) 1906
Οιδίπους Τύραννος (1911) 1911


Εκπομπές στις οποίες συμμετείχε ή τις οποίες παρουσίαζε:


Τηλεπαιχνίδια τα οποία παρουσίαζε ή στα οποία συμμετείχε:


Επεισόδια σειρών μυθοπλασίας & εκπομπών στα οποία συμμετείχε ή παρουσίαζε:


Μεταγλωττισμένες παραγωγές στις οποίες συμμετείχε:


Έχει τραγουδήσει:


Βιογραφία: Έλληνας, (Βαυαρικής καταγωγής), δραματικός ηθοποιός. Γεννήθηκε στην Αθήνα. Ανέβηκε πρώτη φορά στη θεατρική σκηνή σε ηλικία 21 ετών, το 1888, όπου και εργάσθηκε με τους τότε σπουδαίους θιάσους της Αθήνας Ν. Καρδοβίλη και Ευαγγελίας Παρασκευοπούλου μέχρι το 1890. Από εκείνο το έτος και μέχρι το 1901 όπου προσλήφθηκε από το Βασιλικό Θέατρο (Αθήνα), συνεργάσθηκε με το θίασο των αδελφών Ταβουλάρη. Το 1894 νυμφεύτηκε την κόρη του Διονυσίου Ταβουλάρη, Ελένη, με την οποία και πρωταγωνίστησε στο Βασιλικό Θέατρο στον "Φάουστ" του Γκαίτε, "Αμαξά Ένσελ" (ή Αμαξηλάτη Ένσελ) του Χάουπτμαν, "Οιδίπους τύραννος" του Σοφοκλή, "Φαύστα και Νικηφόρος Φωκάς" του Δ. Βερναρδάκη, "Οθέλλος" του Σαίξπηρ, "Βουλιαγμένη καμπάνα" του Χάουτμαν, "Χρηματιστής" του Μιρμπώ, "Οιδίπους επί Κολωνώ" του Σοφοκλή, κ.ά.. Μετά όμως το κλείσιμο του θεάτρου αυτού σχημάτισε κατά καιρούς δικούς του θιάσους με πρωταγωνίστριες τη Μαρίκα Κοτοπούλη, την Κυβέλη Θεοδωρίδου και τη Ροζαλία Νίκα. Ο Εδμόνδος Φυρστ διέπρεψε κυρίως σε δραματικούς και τραγικούς ρόλους και ιδιαίτερα τον "Οιδίποδα Τύραννο" του Σοφοκλή, τον "Λουδοβίκο ΙΑ΄" του Δελαβίνι, στο "Φτωχόκοσμο" του Ντοστογιέβσκι, το "Χαλασμένο σπίτι" του Σπ. Μελά, κ.ά. Μέχρι πριν το τέλος της ζωής του εμφανιζόταν έκτακτα σε διάφορες καλλιτεχνικές παραστάσεις. Πέθανε στην Αθήνα το 1947.

Trivia: Υπήρξε σύζυγος της, επίσης ηθοποιού, Ελένης Φυρστ, κόρης του θιασάρχη Διονυσίου Ταβουλάρη με την οποία απέκτησε τρείς γιούς. Το 1962 ο εγγονός του Εδμόνδος Φυρστ, θεατρικός επιχειρηματίας της εποχής, αγόρασε το θέατρο Σαμαρτζή που μετονομάστηκε σε θέατρο Φυρστ.

Συζητήστε για τον/την ηθοποιό "{{{Sname}}}" στο Retromaniax.gr