Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Επέστρεφε»
Γραμμή 17: | Γραμμή 17: | ||
|com= | |com= | ||
| | |episodelist= | ||
'''Η Αλεξανδρούπολη του Γιάννη Ξανθούλη''' | '''Η Αλεξανδρούπολη του Γιάννη Ξανθούλη''' |
Τελευταία αναθεώρηση της 21:07, 8 Σεπτεμβρίου 2021
Τίτλος τηλεοπτικής σειράς: Επέστρεφε
Έτος: 1997
Τηλεοπτική Σειρά
Είδος: Ντοκιμαντέρ
Κανάλι: ΕΤ1
Σκηνοθεσία: Λευτέρης Χαρωνίτης
Σενάριο: Λευτέρης Χαρωνίτης
Λίστα επεισοδίων:
Η Αλεξανδρούπολη του Γιάννη Ξανθούλη
Μέσα από τις αναφορές του Γιάννη Ξανθούλη που γεννήθηκε και έζησε εκεί, παρουσιάζεταο η πόλη πόλη των εκατό πιάνων, των πολλών προξενείων και των διαφορετικών θρησκειών. Μια κοσμοπολίτικη πόλη περιτριγυρισμένη από κοινωνίες Αρμενίων, Εβραίων, Τούρκων και Φραγκολεβαντίνων. Σταυροδρόμι πολιτισμών, κτισμένη περίπου το 1878 από Ρώσους ρυμοτόμους, κατά το πρότυπο της Οδησσού είναι βουτηγμένη μέσα στην θάλασσα, με απομεινάρια από υπέροχα νεοκλασικά κτίρια και σπίτια με ολάνθιστους κήπους.
Μας γνωρίζει το γαλλικό σταθμό των τρένων που σηματοδοτούσε την είσοδο και την έξοδο από την πόλη, τα Οριαν Εξπρές και τα Σεμπλόν. Πρόσωπα της πόλης αναβιώνουν γεγονότα και μνήμες. Θυμάται την πολιτιστική ζωή που είχε η πόλη, τις θεατρικές παραστάσεις που παίζονταν, τις εκδηλώσεις και τους οκτώ κινηματογράφους που πρόσφεραν αξιόλογο θέαμα στους κατοίκους της Αλεξανδρούπολης.
Η Κομοτηνή του Θανάση Γκαϊφίλια Ο Θανάσης Γκαϊφίλιας, στιχουργός, συνθέτης και τραγουδιστής, επέστρεψε στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Κομοτηνή και ξεναγεί τους τηλεθεατές μέσα από τις δικές του μνήμες στην όμορφη πόλη της Θράκης. Μέσα από αναδρομές της μνήμης ξεδιπλώνει στιγμές από τη ζωή του στην πόλη τις δεκαετίες του '50 και του '60, θυμάται την πρώτη του επαφή με τη μουσική, τη συμμετοχή του στη Φιλαρμονική του Δήμου. Οι αναμνήσεις είναι ένας τρόπος για να καταγραφεί η ζωή στην πόλη, μια πόλη που συνυπάρχουν χριστιανοί και μουσουλμάνοι.
Η Θεσσαλονίκη του Νίκου Παπάζογλου Ο μουσικοσυνθέτης Νίκος Παπάζογλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη από γονείς πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία, που πάλευαν να στεριώσουν στη "Νύμφη του Θερμαϊκού". Από μικρός είχε συνείδηση πως είναι παιδί προσφύγων και χωρίς υλικές κληρονομιές, αλλά πολλές πολιτιστικές έπρεπε μονάχος του να κερδίσει το παιχνίδι της ζωής. Σήμερα με νοσταλγία θυμάται τις μυστικές κληρονομιές από τη μάνα του, την οικογένεια και τη γενέτειρά του. Τη γειτονιά του, τα Λεμονάδικα, τη δασκάλα του, που του ενέπνευσε τον έρωτα για μάθηση, τον "Γερμανό γιατρό", που του έδωσε σιγουριά και αυτοπεποίθηση, και την "Άκρη του Κόσμου" πάνω στα τείχη του Πύργου, όπου μικρός όταν ήταν ανέβαινε και τραγουδούσε, ξαναζεί. Ο Παπάζογλου κυκλοφορεί στη σύγχρονη Θεσσαλονίκη κι απλώς αναγνωρίζει τα σημάδια της μαγευτικής πόλης που πέρασε τα παιδικά του χρόνια. Ενα σημαντικό μέρος της εκπομπής καλύπτει τη μουσική παραγωγή του μέσα στο πρόγραμμα, καθώς και τη συναυλία που έδωσε στο ηφαίστειο της Νισύρου, το καλοκαίρι του 1997.
Το Ηράκλειο του Γιώργου Γραμματικάκη Ο Γιώργος Γραμματικάκης θεωρείται από τους πλέον προικισμένους και ευφυείς Έλληνες της εποχής μας. Άνθρωπος με πλούσια συναισθήματα, γενναιόδωρος, με στέρεη επιστημονική κατάρτιση και πολιτιστικό υπόβαθρο, διατυπώνει τις σκέψεις του με διαύγεια πνεύματος, λογικά επιχειρήματα και πολύ καλή χρήση της ελληνικής. Το από καιρό χαμένο στην καθημερινή ζωή «αυτονόητο». Γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης, όπου έζησε τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια μέσα στην ατμόσφαιρα της έγκυρης εφημερίδας του πατέρα του, τη «Μεσόγειο». Μας περιγράφει την ατμόσφαιρα της οικογένειας, τη σχέση με τη μητέρα και τον πατέρα του, τις παιδικές ανέμελες παρέες της σχολικής και γυμνασιακής περιόδου και τις σχέσεις του με το περιβάλλον της πόλης. Μέσα από δραματοποιημένες σκηνές θα δούμε χαριτωμένα γεγονότα της ζωής του και μια ουσιαστική σχέση με την γενέθλια πόλη. Θα πληροφορηθούμε τι ήταν οι περίφημοι «Ιάκωβοι», πως χάθηκε το πρώτο όνειρο κατασκευής ενός κανώ, τη σχέση του με τα καφενεία κ.ά. Παράλληλα, θα ακούσουμε τις απόψεις του για την πόλη και την αγωνία του για το μέλλον, απόψεις ενός ανθρώπου που έχει βιώσει έντονα το Ηράκλειο.
Ο Πειραιάς του Κώστα Μουρσελά Ο Κώστας Μουρσελάς γεννήθηκε και έζησε στον Πειραιά, στη λαϊκή συνοικία της Αγίας Σοφίας, περίπου μέχρι τα 30 του χρόνια. Βίωσε ένα αντιπνευματικό περιβάλλον στις δεκαετίες του '40 και του ΄50, κάτι που τον έκανε να φύγει για την Αθήνα μόλις στα 19 του χρόνια. Στην εκπομπή, ο Μουρσελάς περιδιαβαίνει τους δρόμους, τις γειτονιές, τους παλιούς σταθμούς των τρένων, «επιστρέφει» στο πατρικό του σπίτι και, μέσα από τις μνήμες του, ξαναζούμε τον Πειραιά των εφηβικών του χρόνων. Η απώθηση που νιώθει για την αποπνικτική ατμόσφαιρα εκείνων των χρόνων, αλλάζει με την ενηλικίωσή του. Η εσωτερική ανάγκη τον ωθεί σε ένα πισωγύρισμα, προκειμένου να ξυπνήσει τα φαντάσματα των πρώτων χρόνων της ζωής του. Τα «Βαμμένα κόκκινα μαλλιά» είναι το αποτέλεσμα αυτής της επιστροφής. Απλή στον τρόπο της, επώδυνη στην πραγμάτωσή της, η επιστροφή αυτή, κάνει τον συγγραφέα να συνειδητοποιήσει πως τα παιδικά του χρόνια, οι λαϊκές του καταβολές και η αντιπνευματικότητα που τόσο πολύ τον απωθούσε, αποτελούν τώρα πια το υλικό των βιβλίων του, ένα υλικό πλούσιο σε αισθήσεις γεμάτο ζωή.
Η Λάρισα του Κώστα Τσιάνου (7η εκπομπή) Η Άννα Βαγενά, ο Γιώργος Ζιάκας και ο Κώστας Τσιάνος επέστρεψαν στη γενέτειρά τους και ίδρυσαν το "Θεσσαλικό θέατρο". Σήμερα το θέατρο αυτό ζει, βασιλεύει και περιοδεύει, δίνοντας πάντα δείγματα ποιότητας, δυνατής ερμηνείας, σωστού σχεδιασμού, πλούσιου ρεπερτορίου, πειθαρχίας και καλλιτεχνικής έμπνευσης. Ο Κώστας Τσιάνος είναι σήμερα ο βασικός σκηνοθέτης του θεάτρου, του θεάτρου που πάνω από είκοσι χρόνια δίνει το παράδειγμα σε πολλά περιφερειακά θέατρα και όχι μόνον. Γεννημένος και μεγαλωμένος στη Λάρισα, ο Κώστας Τσιάνος ανασύρει από τη μνήμη όλες τις καταστάσεις, τα γεγονότα, τους ανθρώπους που έζησε στην προσφυγική συνοικία της πόλης, τα Σάλια. Θα μας μιλήσει για τις εμπειρίες του, εμπειρίες που μυρίζουν φαϊ και μουσική, αφού το μουσικό τους στέκι ήταν δίπλα στο μαγειρείο του πατέρα του. Εκεί, οι νεαροί φίλοι του και ο ίδιος"μαγείρευαν" τα καλλιτεχνικά τους μελλούμενα και γύρευαν τον τρόπο να υλοποιήσουν τα εφηβικά όνειρά τους. Ο Κώστας Τσιάνος έγινε από νωρίς βασικό στέλεχος της Δόρας Στράτου και του αλησμόνητου Ροντήρη. Μέσα από αυτή την εκπομπή, περνούν σκηνές μνήμης, σκηνές ευχάριστες, ευτράπελες κι άλλοτε ξετυλίγονται σκηνές δραματικές, σκηνές πικρές, σκηνές ανθρώπινες.
Η Νάξος του Ιάκωβου Καμπανέλλη Ταξιδεύοντας στη γενέτειρά του, τη Νάξο, ο Ιάκωβος Καμπανέλλης μας διηγείται τα περί της καταγωγής του και για τα τρυφερά παιδικά χρόνια που έζησε εκεί. Στη Νάξο βίωσε την ανακάλυψη και αποκάλυψη του κόσμου και έχτισε την παιδική του μυθολογία γεμάτη από ιστορίες έλξης και δέους από τα στοιχεία της φύσης. Μια μυθολογία γεμάτη από παραστάσεις, φαντασιώσεις και συμβάντα στους στενούς δρόμους και τα σπίτια της μεσαιωνικής πόλης, στις εκκλησίες, στις γύρω ακρογιαλιές και στα πήγαιν' έλα των καϊκιών και των καραβιών. Ώσπου, η 11μελής οικογένεια αποφασίζει να φύγει από τη Νάξο. Επιστρέφει 18 χρόνια μετά για να δείξει στην αγαπημένη του την ιδιαίτερη πατρίδα του που του διαμόρφωσε την ψυχή και τα αισθήματα. Απογοητεύεται όμως γιατί ψάχνει και δεν βρίσκει τη Νάξο που μεγάλωσε. Αργότερα καταλαβαίνει πως δεν άλλαξε η Νάξος, αλλά ο ίδιος.
Η Σαλαμίνα του Σταμάτη Φασουλή Η εκπομπή συναντά τον Σταμάτη Φασουλή στις πρόβες του Εθνικού Θεάτρου, για το έργο «Βίρα τις άγκυρες», το οποίο σκηνοθετούσε εκείνη την περίοδο. Από εκεί ξεκινά και το ταξίδι, που μας φέρνει στη γενέθλια γη του, τη Σαλαμίνα, το μέρος που έζησε τα παιδικά του χρόνια. Μέσα από τη μνήμη, ξετυλίγονται γεγονότα που καθόρισαν τη μετέπειτα ζωή και την προσωπικότητά του: Η οικογένεια, το σπίτι με το φοίνικα, το καΐκι του πατέρα «Σταμάτης Φ.» και τα ταξίδια μαζί του στη Θεσσαλονίκη και το Άγιον Όρος, η γειτονιά με τις θείες Μαρία και Μαρίνα και το όνειρο για ένα ταξίδι στην Αμερική, το σχολείο και η πρώτη του δασκάλα, οι διακοπές στα Σελίνια, τα παιδικά παιχνίδια του, το ραδιόφωνο, ένας παιδικός του φίλος και τα θερινά σινεμά που σήμερα δεν υπάρχουν, τα ωραία νεοκλασικά, το σπίτι με τον Ποσειδώνα, οι βίλες στα Σελίνια και άλλα πολλά. Θυμάται ακόμη την πρώτη θεατρική παράσταση, με πρωταγωνίστρια τη Σοφία Βέμπο, που τον πήγαν οι γονείς του, το «Βίρα τις Άγκυρες». Ένας κύκλος είναι η ζωή.
Η Καρδίτσα του Διονύση Τσακνή Ο Διονύσης Τσακνής γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καρδίτσα. Από το 1992 ζει στην Αθήνα. Ασχολείται με το γράψιμο μικρών έμμετρων ιστοριών, που τις επενδύει μουσικά και τις αφηγείται ο ίδιος. Γράφει, επίσης, μουσική για θέατρο και κινηματογράφο, αρθρογραφεί και είναι συγγραφέας ενός μυθιστορήματος με τίτλο «Υπό προθεσμία». «Η επιστροφή» του Διονύση Τσακνή στη γενέθλια πόλη, βασίστηκε σε τρεις θεματικούς άξονες: Τις μνήμες από τα παιδικά και εφηβικά χρόνια, την σύγχρονη και την παλαιά πόλη, τους κοντινούς ανθρώπους και τα δραματοποιημένα αποσπάσματα από το εν λόγω μυθιστόρημα. Σκηνές από την παιδική και εφηβική του ηλικία, που καταστάλαξαν στην μνήμη του και τον συντροφεύουν, δραματοποιήθηκαν και αποδόθηκαν ελεύθερα σε χώρους της Καρδίτσας, με ερασιτέχνες ηθοποιούς και με γνώμονα την ανάπλαση της ατμόσφαιρας, της εποχής εκείνης. Η περιπλάνησή του στο ειδυλλιακό ορεινό τμήμα της περιοχής, καθώς και στη σημερινή πόλη, παρουσιάζει το σύγχρονο και αλλοτινό πορτρέτο της καθώς και τη σχέση με οικείους και φίλους, από τα παιδικά και γυμνασιακά του χρόνια. Στο μυθιστόρημά του ο κεντρικός ήρωας, ο Αλέκος, είναι ένας ασυμβίβαστος 35άρης, με σπουδές στις πολιτικές επιστήμες. Παρόλη τη βαθιά του επιθυμία να συνεχίσει να ζει εκεί, ασφυκτιά στο κλειστό περιβάλλον της μικρής επαρχιακής πόλης. Ο θάνατος της μητέρας του και τα γεγονότα που τον συνοδεύουν, τον οδηγούν στην απόφαση να μετοικήσει στην Αθήνα. Οι τρεις αυτοί θεματικοί άξονες κινούνται παράλληλα και πολλές φορές διαπλέκονται μεταξύ τους, με σκοπό την ανάδειξη της μνήμης και της νοσταλγίας για την πόλη, καθώς και του πολυσήμαντου της «επιστροφής».
Το Ναύπλιο της Ιωάννας Παπαντωνίου Το Ναύπλιο για την Ιωάννα Παπαντωνίου δεν είναι μόνο ο γενέθλιος τόπος του πατέρα της και ο τόπος όπου πέρασε ένα μεγάλο μέρος από τα παιδικά και εφηβικά της χρόνια. Είναι η πολιτεία, όπου δημιούργησε έναν σημαντικό φορέα, το «Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα», στη μνήμη του πατέρα της Βασιλείου Παπαντωνίου. Πολυετής σκέψη, δουλειά, αγωνία και επιμονή, καθώς και η παραχώρηση ολόκληρης της κληροδοσίας από το μερίδιο του πατέρα της (την κονσερβοποιία «ΚΥΚΝΟΣ»), είχαν ως αποτέλεσμα την ίδρυση ενός πολιτιστικού Ιδρύματος διεθνούς ακτινοβολίας, στο ιστορικό Ναύπλιο. Η εκπομπή, ακολουθώντας τον καθαρό και πολυσήμαντο λόγο της διακεκριμένης σκηνογράφου και ενδυματολόγου, αναπτύσσεται μέσα από μια σύνθεση εικόνων του παρόντος, ιστορικού υλικού και δραματοποιημένων στιγμών από τη ζωή της. Η οικογένεια, η ίδρυση του «ΚΥΚΝΟΥ», τα παιδικά της χρόνια, η πρώτη επαφή με το θάνατο, το πιάνο, οι σχέσεις με την μητέρα και τον πατέρα της, η σχέση της με το χρήμα, την εργασία, την πόλη, είναι μερικές από τις αποκαλύψεις της μνήμης της.
Επαναλήψεις: 2012 (ΕΤ1) , 2013 (ΕΤ1)
Ηθοποιοί: Πολύδωρος Βογιατζής
Συζητήστε για την τηλεοπτική σειρά στο Retromaniax.gr