Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Ροζαλία Νίκα»

Από retroDB
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Γραμμή 9: Γραμμή 9:
|dob=1884
|dob=1884
|dod=1975
|dod=1975
|com=Ήταν κόρη ενός εκ των πρώτων Ελλήνων επαγγελματιών ηθοποιών,του λόγιου [[Μιχαήλ Αρνιωτάκης|'''Μιχαήλ Αρνιωτάκη''']] ενώ μητέρα της ήταν η ηθοποιός '''Ελένη Αρνιωτάκη''', η πρώτη Ελληνίδα '''Κυρία Άλβινγκ''' (Βρυκόλακες,1894). Η Ροζαλία Νίκα ήταν ξακουστή για την ομορφιά της και στις αρχές του περασμένου αιώνα προσελήφθη στο '''Βασιλικό Θέατρο''' σε σημαντικούς ρόλους (το 1903 εμφανίστηκε ως Ηλέκτρα στην Ορέστεια).Ήταν δεύτερη σύζυγος του επίσης ηθοποιού,μεταφραστή κι αργότερα διευθυντή των θιάσων της [[Αντώνιος Νίκας|'''Αντώνιου Νίκα''']]. Το 1905 αποχωρεί από το '''Βασιλικό Θέατρο''',εγκαθίσταται στο Θέατρο Συντάγματος και σχηματίζει δικούς της θιάσους.Μετά τη διάλυση του "Βασιλικού" (1908) ο θιάσος της κυριαρχεί στην πρωτεύουσα μαζί με αυτούς της [[Μαρίκα Κοτοπούλη|''' Μαρίκας Κοτοπούλη''']] και της [[Κυβέλη|'''Κυβέλης''']].Η Νίκα ήταν η πρώτη πρωταγωνίστρια που ανέβασε έργο του συγγραφέα [[Παντελής Χορν|'''Παντελή Χορν''']] ενώ εισήγαγε και την οπερέτα στη χώρα μας, είδος που ευδοκίμησε ως το '30.Η κυριαρχία της διήρκησε ως το 1925,όταν και άρχισε να περνάει στο περιθώριο. Το 1939 κάνει μια εμφάνιση μετά από πολλά χρόνια στο "ΠΕΡΟΚΕ" και το 1944 εμφανίζεται δίπλα στην '''[[Κατερίνα Ανδρεάδη]]'''. Εισέπραξε αδιαφορία και κακές κριτικές. Κάποιος κριτικός μάλιστα έγραψε τότε πως "θα πρέπει να πάει στο σπίτι της".Πέθανε ξεχασμένη στην Αθήνα.  
|com=Ήταν κόρη ενός εκ των πρώτων Ελλήνων επαγγελματιών ηθοποιών,του λόγιου [[Μιχαήλ Αρνιωτάκης|'''Μιχαήλ Αρνιωτάκη''']] ενώ μητέρα της ήταν η ηθοποιός '''[[Ελένη Αρνιωτάκη]]''', η πρώτη Ελληνίδα '''Κυρία Άλβινγκ''' (Βρυκόλακες,1894). Η Ροζαλία Νίκα ήταν ξακουστή για την ομορφιά της και στις αρχές του περασμένου αιώνα προσελήφθη στο '''Βασιλικό Θέατρο''' σε σημαντικούς ρόλους (το 1903 εμφανίστηκε ως Ηλέκτρα στην Ορέστεια).Ήταν δεύτερη σύζυγος του επίσης ηθοποιού,μεταφραστή κι αργότερα διευθυντή των θιάσων της [[Αντώνιος Νίκας|'''Αντώνιου Νίκα''']]. Το 1905 αποχωρεί από το '''Βασιλικό Θέατρο''',εγκαθίσταται στο Θέατρο Συντάγματος και σχηματίζει δικούς της θιάσους.Μετά τη διάλυση του "Βασιλικού" (1908) ο θιάσος της κυριαρχεί στην πρωτεύουσα μαζί με αυτούς της [[Μαρίκα Κοτοπούλη|''' Μαρίκας Κοτοπούλη''']] και της [[Κυβέλη|'''Κυβέλης''']].Η Νίκα ήταν η πρώτη πρωταγωνίστρια που ανέβασε έργο του συγγραφέα [[Παντελής Χορν|'''Παντελή Χορν''']] ενώ εισήγαγε και την οπερέτα στη χώρα μας, είδος που ευδοκίμησε ως το '30.Η κυριαρχία της διήρκησε ως το 1925,όταν και άρχισε να περνάει στο περιθώριο. Το 1939 κάνει μια εμφάνιση μετά από πολλά χρόνια στο "ΠΕΡΟΚΕ" και το 1944 εμφανίζεται δίπλα στην '''[[Κατερίνα Ανδρεάδη]]'''. Εισέπραξε αδιαφορία και κακές κριτικές. Κάποιος κριτικός μάλιστα έγραψε τότε πως "θα πρέπει να πάει στο σπίτι της".Πέθανε ξεχασμένη στην Αθήνα.  
|trivia=
|trivia=


}}
}}

Αναθεώρηση της 21:10, 25 Αυγούστου 2020


Ημερομηνία Γέννησης: 1884

Ημερομηνία Θανάτου: 1975


Τηλεοπτικές σειρές στις οποίες έχει παίξει:


Κινηματογραφικές ταινίες στις οποίες έχει παίξει:

Σελίδα περιεχομένου Έτος
Μια ζωή ξαναρχίζει 1947


Τηλεταινίες στις οποίες έχει παίξει:


Βιντεοταινίες στις οποίες έχει παίξει:


Μαγνητοσκοπημένες θεατρικές παραστάσεις στις οποίες έχει παίξει:


Θεατρικές παραστάσεις στις οποίες έχει παίξει:

Σελίδα περιεχομένου Έτος
Οιδίπους Τύραννος (1903) 1903
Οιδίπους Τύραννος (1905) 1905
Οιδίπους Τύραννος (1911) 1911


Εκπομπές στις οποίες συμμετείχε ή τις οποίες παρουσίαζε:


Τηλεπαιχνίδια τα οποία παρουσίαζε ή στα οποία συμμετείχε:


Επεισόδια σειρών μυθοπλασίας & εκπομπών στα οποία συμμετείχε ή παρουσίαζε:


Μεταγλωττισμένες παραγωγές στις οποίες συμμετείχε:


Έχει τραγουδήσει:


Βιογραφία: Ήταν κόρη ενός εκ των πρώτων Ελλήνων επαγγελματιών ηθοποιών,του λόγιου Μιχαήλ Αρνιωτάκη ενώ μητέρα της ήταν η ηθοποιός Ελένη Αρνιωτάκη, η πρώτη Ελληνίδα Κυρία Άλβινγκ (Βρυκόλακες,1894). Η Ροζαλία Νίκα ήταν ξακουστή για την ομορφιά της και στις αρχές του περασμένου αιώνα προσελήφθη στο Βασιλικό Θέατρο σε σημαντικούς ρόλους (το 1903 εμφανίστηκε ως Ηλέκτρα στην Ορέστεια).Ήταν δεύτερη σύζυγος του επίσης ηθοποιού,μεταφραστή κι αργότερα διευθυντή των θιάσων της Αντώνιου Νίκα. Το 1905 αποχωρεί από το Βασιλικό Θέατρο,εγκαθίσταται στο Θέατρο Συντάγματος και σχηματίζει δικούς της θιάσους.Μετά τη διάλυση του "Βασιλικού" (1908) ο θιάσος της κυριαρχεί στην πρωτεύουσα μαζί με αυτούς της Μαρίκας Κοτοπούλη και της Κυβέλης.Η Νίκα ήταν η πρώτη πρωταγωνίστρια που ανέβασε έργο του συγγραφέα Παντελή Χορν ενώ εισήγαγε και την οπερέτα στη χώρα μας, είδος που ευδοκίμησε ως το '30.Η κυριαρχία της διήρκησε ως το 1925,όταν και άρχισε να περνάει στο περιθώριο. Το 1939 κάνει μια εμφάνιση μετά από πολλά χρόνια στο "ΠΕΡΟΚΕ" και το 1944 εμφανίζεται δίπλα στην Κατερίνα Ανδρεάδη. Εισέπραξε αδιαφορία και κακές κριτικές. Κάποιος κριτικός μάλιστα έγραψε τότε πως "θα πρέπει να πάει στο σπίτι της".Πέθανε ξεχασμένη στην Αθήνα.

Trivia:

Συζητήστε για τον/την ηθοποιό "Ροζαλία Νίκα" στο Retromaniax.gr