Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Νικηφόρος Ρώτας»

Από retroDB
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
 
(Μία ενδιάμεση έκδοση από ένα χρήστη δεν εμφανίζεται)
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
<gallery>
Image: Rotas.jpg
</gallery>
{{music
{{music
|dob=14 Μαϊου 1929
|dob=14 Μαΐου 1929
|dod=17 Νοεμβρίου 2004}}
|dod=17 Νοεμβρίου 2004
 
|com=Συνθέτης, μουσικοπαιδαγωγός και συγγραφέας. Γιος του ποιητή, θεατρικού συγγραφέα και μεταφραστή [[Βασίλης Ρώτας|'''Βασίλη Ρώτα''']] και της '''Κατερίνας Γιαννακοπούλου''' και αδερφός της ηθοποιού και συγγραφέως [[Μαρούλα Ρώτα|'''Μαρούλας Ρώτα''']].
Παρακολούθησε μαθήματα στο '''«Θεατρικό Σπουδαστήριο»''' και σπούδασε σύνθεση στη '''Μουσική Ακαδημία Βιέννης'''. Από το 1963 έως το 1967 συνεργάστηκε με τη Ζουζού Νικολούδη στον οργανισμό «Χορικά». Την ίδια εποχή  δημιούργησε πέντε πρωτότυπες σειρές ραδιοφωνικών εκπομπών («Τα Μουσικά Όργανα», «Αναλύσεις Σημαντικών Μουσικών Έργων», «Πώς Ακούμε Μουσική», «Αναμνήσεις Από Το Μέλλον Της Μουσικής», «Ραδιοακτίνες»), τις οποίες διέκοψε το 1967 σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επιβολή της δικτατορίας. Τη δεκαετία του '70 έδωσε περισσότερες από 400 διαλέξεις με τίτλο «Πώς Ακούμε Μουσική». Υπήρξε συνιδρυτής του θιάσου '''«Αρμα Θεάτρου»''', μέλος της '''«Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών»''' και της '''«Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων και Μουσουργών»''', και διευθυντής στο '''«Δημοτικό Ωδείο Αργυρούπολης»'''.
Στη διάρκεια της καριέρας του συνέθεσε περισσότερα από 80 έργα, μουσική για 40 θεατρικές παραστάσεις, ανάμεσα σε αυτές και 17 τραγωδίες και κωμωδίες, καθώς και μουσικές για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση.
Ήταν παντρεμένος με την πιανίστρια '''Μαρία Ρώτα''' με την οποία απέκτησαν τρία παιδιά, τη ζωγράφο '''Κατερίνα Ρώτα''', τον συνθέτη '''Βασίλη Ρώτα''' και τη βιολονίστρια '''Μιχαέλα Ρώτα'''. Πέθανε από καρκίνο στο σπίτι του στην Αθήνα έχοντας δίπλα του την οικογένεια του.
 
 
|trivia=Έχει βραβευθεί με το αυστριακό κρατικό βραβείο σπουδών «Abgangspreis» από τη Μουσική Ακαδημία Βιέννης. Μελέτες του έχουν κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις «Κέδρος» και «Καστανιώτης», ενώ η εταιρεία «Μουσική Τέχνη» έχει αναλάβει την προσπάθεια διάδοσής του μουσικού και θεωρητικού του έργου.
}}

Τελευταία αναθεώρηση της 23:39, 3 Μαΐου 2020


Ημερομηνία Γέννησης: 14 Μαΐου 1929

Ημερομηνία Θανάτου: 17 Νοεμβρίου 2004


Ελληνικές τηλεοπτικές σειρές στις οποίες έχει γράψει/επιμεληθεί τη μουσική:


Ελληνικές κινηματογραφικές ταινίες στις οποίες έχει γράψει/επιμεληθεί τη μουσική:

Σελίδα περιεχομένου Έτος
Η θυσία του Αβραάμ 1971

Ελληνικές τηλεταινίες στις οποίες έχει γράψει/επιμεληθεί τη μουσική:


Ελληνικές βιντεοταινίες στις οποίες έχει γράψει/επιμεληθεί τη μουσική:


Μαγνητοσκοπημένες θεατρικές παραστάσεις στις οποίες έχει γράψει/επιμεληθεί τη μουσική:


Άλλες θεατρικές παραστάσεις στις οποίες έχει γράψει/επιμεληθεί τη μουσική:

Σελίδα περιεχομένου Έτος
Όρνιθες (1973) 1973
Ειρήνη (1964) 1964
Λυσιστράτη (1965) 1965
Λυσιστράτη (1966) 1965
Φλαντρώ 1979

Τηλεπαιχνίδια στα οποία έχει γράψει/επιμεληθεί τη μουσική ή συμμετείχε:


Εκπομπές στις οποίες έχει γράψει/επιμεληθεί τη μουσική ή συμμετείχε:

Σελίδα περιεχομένου Έτος Κανάλι
Ανώνυμου του Έλληνος: Ελληνική Νομαρχία ήτοι λόγος περί ελευθερίας 19?? ΕΡΤ

Επεισόδια σειρών & εκπομπών στα οποία έχει γράψει/επιμεληθεί τη μουσική ή συμμετείχε:


Μεταγλωττισμένες παραγωγές στις οποίες έχει γράψει/επιμεληθεί τη μουσική:


Βιογραφία: Συνθέτης, μουσικοπαιδαγωγός και συγγραφέας. Γιος του ποιητή, θεατρικού συγγραφέα και μεταφραστή Βασίλη Ρώτα και της Κατερίνας Γιαννακοπούλου και αδερφός της ηθοποιού και συγγραφέως Μαρούλας Ρώτα. Παρακολούθησε μαθήματα στο «Θεατρικό Σπουδαστήριο» και σπούδασε σύνθεση στη Μουσική Ακαδημία Βιέννης. Από το 1963 έως το 1967 συνεργάστηκε με τη Ζουζού Νικολούδη στον οργανισμό «Χορικά». Την ίδια εποχή δημιούργησε πέντε πρωτότυπες σειρές ραδιοφωνικών εκπομπών («Τα Μουσικά Όργανα», «Αναλύσεις Σημαντικών Μουσικών Έργων», «Πώς Ακούμε Μουσική», «Αναμνήσεις Από Το Μέλλον Της Μουσικής», «Ραδιοακτίνες»), τις οποίες διέκοψε το 1967 σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επιβολή της δικτατορίας. Τη δεκαετία του '70 έδωσε περισσότερες από 400 διαλέξεις με τίτλο «Πώς Ακούμε Μουσική». Υπήρξε συνιδρυτής του θιάσου «Αρμα Θεάτρου», μέλος της «Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών» και της «Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων και Μουσουργών», και διευθυντής στο «Δημοτικό Ωδείο Αργυρούπολης». Στη διάρκεια της καριέρας του συνέθεσε περισσότερα από 80 έργα, μουσική για 40 θεατρικές παραστάσεις, ανάμεσα σε αυτές και 17 τραγωδίες και κωμωδίες, καθώς και μουσικές για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Ήταν παντρεμένος με την πιανίστρια Μαρία Ρώτα με την οποία απέκτησαν τρία παιδιά, τη ζωγράφο Κατερίνα Ρώτα, τον συνθέτη Βασίλη Ρώτα και τη βιολονίστρια Μιχαέλα Ρώτα. Πέθανε από καρκίνο στο σπίτι του στην Αθήνα έχοντας δίπλα του την οικογένεια του.

Trivia: Έχει βραβευθεί με το αυστριακό κρατικό βραβείο σπουδών «Abgangspreis» από τη Μουσική Ακαδημία Βιέννης. Μελέτες του έχουν κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις «Κέδρος» και «Καστανιώτης», ενώ η εταιρεία «Μουσική Τέχνη» έχει αναλάβει την προσπάθεια διάδοσής του μουσικού και θεωρητικού του έργου.

Συζητήστε για τον/την μουσικό "{{{Sname}}}" στο Retromaniax.gr