Πέρσες (2013) (I)

Από retroDB
Αναθεώρηση ως προς 13:03, 19 Μαΐου 2024 από τον Nasos (συζήτηση | συνεισφορές) (Νέα σελίδα με '{{Theatro| episode=Πέρσες| year=2013| firstEpisodeAirDt=16 Φεβρουαρίου 2013| period=2013| poet=Αισχύλος| Director=Δήμος Αβδελιώδη...')
(διαφορά) ← Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεότερη αναθεώρηση → (διαφορά)
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Έτος: 2013

Θεατρικός τίτλος: Πέρσες

Είδος: Τραγωδία

Θέατρο: Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Πρεμιέρα: 16 Φεβρουαρίου 2013

Περίοδοι παραστάσεων: 2013

Τόπος: Ταύρος, Αθήνα

Σκηνοθεσία: Δήμος Αβδελιώδης

Ποίηση: Αισχύλος

Σενάριο: Κώστας Τοπούζης (μετάφραση κειμένου)

Σκηνικά:

Κοστούμια: Μαρία Πασσαλή

Μουσική σύνθεση: Βαγγέλης Γιαννάκης

Παραγωγός: Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Ηθοποιοί: Ρένα Κυπριώτη (Άτοσσα) , Γιώργος Φλωράτος (Αγγελιοφόρος) , Ανδρέας Καρακότας (Δαρείος) , Βασίλης Σπυρόπουλος (Ξέρξης) , Γιώργος Νικόπουλος (Κορυφαίος) , Κέλλη Αλεξοπούλου , Παρασκευή Δαμάσκου , Σοφία Δελλαπόρτα , Τζούλια Διαμαντοπούλου , Δήμητρα Κωτίδου , Δανάη Ρούσσου , Ευαγγελία Νικηφόρου , Κατερίνα Παπαγεωργίου , Αλέξανδρος Αβδελιώδης (πιάνο) , Γιάννης Αβδελιώδης (κρουστά-μαντολίνο-μεταλόφωνο) , Γιάννης Βιλιώτης (μαντολίνο-τσέλο-ακορντεόν) , Μυρτώ Γούζιου (βιολοντσέλο) , Γιάννης Πλαγιαννάκος (κοντραμπάσο δοξάρι) , Παναγιώτης Ράπτης (σαξόφωνο σοπράνο – φλάουτο)


Σχόλια/Πλοκή: Όλος ο στρατός με τα νιάτα της Ασίας έχουν φύγει με τον Ξέρξη για να υποδουλώσουν την Ελλάδα. Ο αδικαιολόγητα, πολύς χρόνος που έχει περάσει χωρίς καμιά είδηση, κάνει τους Γέροντες που έχουν παραμείνει, να ξεσπάσουν, μιλώντας τον έσχατο φόβο τους μπροστά στο παλάτι. Η ίδια ασύνειδη βεβαιότητα φέρνει την ʼτοσσα, μητέρα του Ξέρξη, ενώπιον τους για να τους εκμυστηρευθεί το κακό όνειρο που είδε τη νύχτα. Ο Αγγελιοφόρος καταφθάνει σαν την αλήθεια, πικρός και λυτρωτικός, μετατρέποντας την αγωνία σε θρήνο. Η Βασίλισσα προσφέρει χοές στον τάφο του ʼντρα της, για να αντλήσει δύναμη από το χώρο των ψυχών που έχουν χαθεί. Το είδωλο του Δαρείου αναδύεται παρηγορητικά, εξηγώντας τις λογικές της ήττας του περσικού στρατού. Ο Ξέρξης επιστρέφει ταπεινωμένος και συντετριμμένος. Ο θρήνος του ξεσπάει μαζί με το Χορό σαν κραυγή για το αμετάκλητο του χρόνου.

Trivia:

Συζητήστε για τη θεατρική παράσταση "{{{Sname}}}" στο Retromaniax.gr