Γιάννης Τατασόπουλος
Ημερομηνία Γέννησης: 7 Ιανουαρίου 1925
Ημερομηνία Θανάτου: 21 Οκτωβρίου 2001
Τηλεοπτικές σειρές στις οποίες έχει παίξει:
Κινηματογραφικές ταινίες στις οποίες έχει παίξει:
Σελίδα περιεχομένου | Έτος |
---|---|
Δυο κοθώνια στο ναυτικό | 1952 |
Τηλεταινίες στις οποίες έχει παίξει:
Βιντεοταινίες στις οποίες έχει παίξει:
Μαγνητοσκοπημένες θεατρικές παραστάσεις στις οποίες έχει παίξει:
Θεατρικές παραστάσεις στις οποίες έχει παίξει:
Εκπομπές στις οποίες συμμετείχε ή τις οποίες παρουσίαζε:
Τηλεπαιχνίδια τα οποία παρουσίαζε ή στα οποία συμμετείχε:
Επεισόδια σειρών μυθοπλασίας & εκπομπών στα οποία συμμετείχε ή παρουσίαζε:
Μεταγλωττισμένες παραγωγές στις οποίες συμμετείχε:
Έχει τραγουδήσει:
Βιογραφία: Ο Γιάννης Τατασόπουλος γεννήθηκε στην Κηφισιά. Ήταν το πρώτο από τα τρία παιδιά του Νίκου Τατασόπουλου και της Αιμιλίας Τατασοπούλου, το γένος Δρόσου από την Δρόβιανη της Ηπείρου. Ο πατέρας του κατάγεται από τα Ταταύλα της Κωνσταντινούπολης, έπαιζε ούτι, τραγουδούσε και είχε κρεοπωλείο στο κέντρο της Κηφισιάς. Στα μέσα περίπου της δεκαετίας του '3Ο η οικογένεια Τατασόπουλου (βλέπε σημείωση 1, στο τέλος του κειμένου) εγκαταστάθηκε στην περιοχή Ακαδημία Πλάτωνος. Λίγο πριν και κατά τη διάρκεια της κατοχής, η μητέρα του διατηρούσε την ταβέρνα "Κρήτη", Ζήνωνος & Μενάνδρου γωνία, που ήταν και στέκι των λαϊκών μουσικών. Εκεί γνώρισε το Μάρκο Βαμβακάρη, τον Βασίλη Τσιτσάνη, το Χάρη Λεμονόπουλο όταν πρωτοήρθε από την Θεσσαλονίκη και με τον οποίο συνεργάστηκαν αργότερα στου Αλεξανδριανού οπως επίσης τον δάσκαλό του Μανώλη Χιώτη. Η πρώτη του επαφή με το μουσικό όργανο έγινε σε αυτή την ταβέρνα. Πρωτόπαιξε κιθάρα. Τελικά τον τράβηξε το όργανο εκείνο που εξέφραζε με αδρότητα τους πόθους και τα πάθη των νέων ανθρώπων, το μπουζούκι και το λαϊκό τραγούδι.
Στου "Πίκινου" τη μπύρα...
Στους κύκλους των λαϊκών μουσικών ήταν εξίσου γνωστός και με το ψευδώνυμο "Ντίλιγκερ", που του έδωσε ο Αλεξανδριανός. (Λίγο πριν "ξεκαθαρίσει" η νύχτα της Αθήνας, οι πιο ζόρικοι των λαϊκών πάλκων ήταν αναγκασμένοι να υπερασπίζονται το χώρο τους, τους συνεργάτες τους και την αξιοπρέπεια τους, αντιδρώντας -με ευθύ τρόπο- στους διάφορους ψευτόμαγκες της εποχής.
Τελικά, της μοίρας το γραφτό ήταν όχι απλά να επισκεφτεί τη χώρα που έδρασε ο Ντίλιγκερ αλλά να ζήσει εκεί 45 ολόκληρα χρόνια. Ο Γιάννης Τατασόπουλος έφυγε στην Αμερική το καλοκαίρι του '55, έχοντας μαζί του, ως παρτενέρ, τη Ρένα Ντάλια, που είχε αυτή την εμπειρία -της Αμερικής- από το '53 με τον Παπαϊωάννου. Εκεί έγραφε μια δεύτερη ιστορία, στις πολιτείες ενός κόσμου που έθρεψε το όνειρο για την μεγάλη, εύκολη ζωή. Τίποτα όμως δεν ήταν τόσο εύκολο. Ο Τατασόπουλος δούλεψε σκληρά στις νύχτες και τις πολιτείες της Αμερικής και διέσχισε αποστάσεις που ακόμη και σήμερα φαντάζουν δύσκολες. Το 1958, σε μια σύντομη επιστροφή του στην Ελλάδα, ηχογράφησε καινούργιες συνθέσεις με τον Καζαντζίδη. Έκτοτε κανένα πρωτότυπο τραγούδι αλλά ούτε και το παίξιμο του, εγγράφηκαν στην ελληνική δισκογραφία. Μετά το '58 οι μουσικές δραστηριότητές του έχουν να κάνουν αποκλειστικά με την Αμερική. Εμφανίστηκε στα κέντρα «Κηφισιά» και «Βρετανία» στη Νέα Υόρκη. Δεκάδες ηχογραφήσεις στην ελληνοαμερικανική "ΝΙΝΑ" και αλλού. Βασική συνεργάτιδα του η Ρένα Ντάλια.
Το 1959 συνόδευσε την Πολύ Πάνου στις εκεί εμφανίσεις της και στους δίσκους. Σε μια σειρά από εκείνες τις ηχογραφήσεις, που αποτέλεσαν το υλικό για ένα μεγάλο δίσκο, συμμετείχε και ο Γ. Σταματίου (εγκατεστημένος κι εκείνος σ' έναν άλλο μουσικό κύκλο, αυτόν του ανατολικού έθνικ με τα βιολιά και τα ούτια.
Για τουλάχιστον 15 χρόνια συνεργάστηκε με τον λιβανέζικης καταγωγής βιολιστή Fred Elias. Αυτή η εποχή άφησε και αρκετές εντυπωσιακές ηχογραφήσεις που έγιναν στη Βοστώνη. Για 12 χρόνια έπαιξε στο κέντρο "Port Said" που είχε ανοίξει συνεταιρικά με τον κουμπάρο του και για 14 χρόνια στο κέντρο «Astor» στην Ουάσιγκτον. Ακόμη στα κέντρα , "Ακρόπολις" και "Sirocco" στη Βαλτιμόρη - εκεί έκανε και την πρώτη «εμφάνιση» του σε πάλκο, σε ηλικία 3 ετών, ο γιος του Νίκος, παίζοντας μπαγλαμά. Σε όλη αυτή την εποχή το μπουζούκι ήχησε έντονα ηλεκτρικό, ανταποκρινόμενο στις ανάγκες της νυχτερινής ζωής, όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά το '60.
Ο Γιάννης Τατασόπουλος, παρότι τα περισσότερα χρόνια του τα έζησε στην Αμερική, όπου παντρεύτηκε και έκανε οικογένεια, δεν έγινε ποτέ Ελληνοαμερικάνος. Ήταν ένας Έλληνας του κόσμου και έτσι έφυγε από τη ζωή (χτυπημένος από τον καρκίνο) στις 21 Οκτωβρίου του 2001.
Trivia:
Συζητήστε για τον/την ηθοποιό "{{{Sname}}}" στο Retromaniax.gr